Cukinia marynowana z papryka

Cukinia marynowana z papryka
Zdjęcie - Cukinia marynowana z papryka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jesli cukinia obrodzila nadzwyczajnie i zastanawiasz sie co poczac z nadmiarem ,po prostu ja zamarynuj.Gdy jej nie rozgotujesz podczas pasteryzacji bedziesz sie cieszyc zima chrupiaca ,smaczna cukinia.Ta wysmienita przekaska,bedzie rowniez swietnym dodatkiem do zimowych salatek.Marynowanie i kiszenie ogorkow jest bardzo popularne,juz cukinii nie koniecznie . Porownywanie jednak cukinii z ogorkami wlasciwie nie ma sensu,bo cukinia pod wzgledem wartosci odzywczych i zdrowotnych "bije ogorka na glowe".Dlatego glosze przewage cukinii nad ogorkami i to wcale nie dlatego ,ze nie mam dostepu do ogorkow.Szczegolnie zielona skorka cukinii to kopalnia :luteiny i zeaksantyny,ktore stoja na strazy naszych zdrowych oczu.Nalezy pamietac,by cukinie jesc zawsze z zielona skorka.Gdy skora jest twarda to najczesciej cala cukinia nadaje sie juz tylko na kompost.Dla urozmaicenia i na probe dodalam do kazdego sloiczka czerwona papryke.I cukinia i czerwona papryka sa doskonale.Bardzo polecam


Zdjęcie - Cukinia marynowana z papryka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkladniki na 5 sloikow a 800 ml:

6-7 sztuk cukinii okolo 22-25 cm
2-3 czerwone papryki
1,5 l wody
200 ml octu 20%
3 pelne lyzeczki soli
6 lyzek cukru
przyprawy na 1 sloik: 1/2 lyzeczki gorczycy,maly listek laurowy, 2-3ziela angielskie,2-3 ziarenka pieprzu,1-2 zabki czosnku

Wykonanie:
  • papryke czerwona dokladnie umyc i cale straki wlozyc do wrzacej wody,gotowac 3-4 minuty.Odcedzona papryke przelac zimna woda.Odkroic pietki z ogonkiem,usunac nasiona,przekroic na 4 czesci.Zdjac z papryki skorke.Z obgotownej papryki skorke zdejmuje sie bardzo latwo
  • przygotowac zalewe.Zagotowac odmierzona ilosc wody z dodatkiem 6 lyzek cukru i 3 lyzeczkami soli.Dodac ocet.Odstwic do przestudzenia
  • cukinie umyc ,odkroic pietki i przyciac na dlugosc sloika. Przekroic wzdluz na 4 czesci,nastepnie kazda z 4 czesci jeszcze raz na pol.Wyciac nozykiem lub wydrazyc lyzeczka biala gabczasta czesc z zalazkami nasion
  • wyparzyc sloiki wraz z nakretkami
  • do kazdego sloja wlozyc po zabku czosnku,kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz lisc laurowy.Nakladac przygotowane slupki z cukinii na przemian z paparyka
  • przestudzona ,letnia zalewa zalac cukinie.Wytrzec do sucha papierowym recznikiem krawedz sloika i nakretke,mocno zakrecic.
  • duzy garnek wylozyc podwojna warstwa papierowego recznika i wstawic sloje do pasteryzacji tak ,by sie ze soba nie stykaly.Nalac zimnej wody tak by siegala do 3/4 wysokosci sloika i postawic na ogniu.Od momentu zagotowania na lekko pyrkajacym ogniu pasteryzowac sloiki 10-15 minut.
ZYCZE UDANYCH PRZETWOROW :-)
Zdjęcie - Cukinia marynowana z papryka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów