Dżem z cukinii. Pomarańczowy
Przepyszny! Mocno pomarańczowy, kwaskowy, nie za słodki. Kupne się chowają. Ponieważ cukinia jest całkowicie neutralna, więc przejmuje smak po 'pomarańczowych' dodatkach (galaretki, olejek i skórka); dodatkowo kwasek cytrynowy nadaje cytrusowego posmaku. Ja go wyjadam łyżeczką prosto ze słoiczka... no może czasem trafi na kanapkę :)
Składniki przepis ze strony Wielkie Żarcie; u mnie zmniejszone proporcje, wzbogacony o skórkę pomarańczową
- 3 kg cukinii - użyłam żółtej (już po obraniu i wydrążeniu nasion)
- 600 g cukru
- 3 galaretki pomarańczowe
- 4 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1 olejek pomarańczowy
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Cukinie obrać i wydrążyć nasiona. Połowę cukinii pokroić w kosteczkę a drugą połowę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć aż zgęstnieje. Pod koniec smażenia, gdy dżem będzie gęsty i jednolity, dodać cukier, galaretki, kwasek, olejek i skórkę pomarańczową. Całość smażyć jeszcze 30 minut. Nakładać do słoików i szybko zakręcać. *Wyszło mi kilkanaście średnich (mniejszych i większych) słoików. **Dżem po przygotowaniu i przełożeniu do słoików ma dość płynną konsystencję. Przed wykorzystaniem danego słoiczka polecam go włożyć na dobrych kilka godzin do lodówki - zgęstnieje do konsystencji typowych dżemów.