Suszone pomidorki
Bardzo smaczne i aromatyczne pomidorki z bazylia i czosnkiem zamknięte lato w słoiku. Pyszności :-)
3 kg POMIDORÓW MIĘSISTYCH
1/2 kg POMIDORKÓW KOKTAJLOWYCH
BAZYLIA SUSZONA
6 ZĄBKÓW CZOSNKU
OLIWA Z OLIWEK
OLEJ ROŚLINNY
SÓL
Pomidory przekrawam na pól wydrążam środek i mocno solę. Następnie układam na kratce wyłożoną folią do pieczenia i wystawiam na słońce. Susze tak aż pomidory zmniejszą swoją objętość i boki pomidorków się zmarszczą. Lecz pomidory pozostaną jeszcze miękkie. Takie pomidorki posypuję suszoną bazylia i układam w słoiczku. Oliwię mieszam z olejem roślinnym i podgrzewam na ogniu razem z czosnkiem. Gorącym olejem zalewam pomidorki i wkładam po dwa czosnki na słoik. Zakręcam i jeszcze pasteryzuje je wkładając do ciepłej wody i gotuję ok 20 minut od zagotowania. Po tym czasie wyjmuje odwracam do góry dnem, układam na ręczniku i przykrywam nim.
Można też po zalaniu gorącą oliwą zakręcić i odwrócić następnie tak zostawić do wystygnięcia przykryte ręcznikiem.
Jeżeli mamy świeże zioła dodajmy je do oliwy podczas gotowania z czosnkiem i takim zalać pomidory wraz z listkami.
Smacznego