Gruszki w waniliowym syropie na zimę
W tym roku obrałam i przerobiłam ponad 100 kg gruszek i usłyszałam, że to jeszcze nie koniec, bo kolejna dostawa już jutro, więc weekend z gruszkami nawet w grudniu można spędzić ;)
Robiłam je na kilka sposobów, dziś pokazuję te, które cieszą się największym wzięciem i które są na tyle uniwersalne, że pasują do ciast, deserów, desek z serami czy do mięc i pieczonych pasztetów czy innych tego typu propozycji.
Przepis tak naprawdę podam na syrop i opiszę sposób wykonania, zachęcam do zrobienia, gruszki Konstancje cały czas są w sprzedaży, a zima długa się zapowiada, więc będą jak znalazł!
Składniki na syrop:
a ponadto:
Przygotowanie:
Smacznego ;)
Robiłam je na kilka sposobów, dziś pokazuję te, które cieszą się największym wzięciem i które są na tyle uniwersalne, że pasują do ciast, deserów, desek z serami czy do mięc i pieczonych pasztetów czy innych tego typu propozycji.
Przepis tak naprawdę podam na syrop i opiszę sposób wykonania, zachęcam do zrobienia, gruszki Konstancje cały czas są w sprzedaży, a zima długa się zapowiada, więc będą jak znalazł!
Składniki na syrop:
- 1 l wody
- 250 g cukru trzcinowego
- 1 laska wanilii
a ponadto:
- sok z cytryn
- gruszki
Przygotowanie:
- gruszki umyć, obrać, wydrążyć z gniazda nasiennego
- jak już mamy pełną miskę gruszek, skropić je sokiem z cytryn - na około 2-3 kg już obranych gruszek potrzebujemy sok z 1-2 cytryn - wymieszać, odstawić
- do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i zagotowujemy, po około 10 minutach - dodajemy rozcięta laskę waniliową
- do wrzącego syropu wkładamy gruszki i gotujemy aż do zeszklenia (będą miały przezroczystą barwę) około 7-10 minut
- wyciągamy i tak gotujemy kolejną partię
- same owoce układamy w słoiku, nie dociskamy, układamy luźno, żeby słoik był pełen do 3/4 wysokości
- na sam koniec gotujemy pozostały syrop i gorącym zalewamy nasze gruszki
- zamykamy - zakręcamy, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia
- po tym czasie dodatkowo pasteryzujemy, 10-15 minut od zagotowania się wody w garnku
Smacznego ;)