Po powrocie z wakacji zabralam sie za porzadkowanie szafek i w barku znalazlam zapasy spirytusu. Postanowilam wiec przerobic je na cytrynowke, lekki likier o smaku cytryny. Niektorzy mowia, ze smakuje jak cukierek z dodatkiem alkoholu, ot taka landrynka.
Mam jeszcze jedną propozycję na świąteczny prezent. Może dziś już za późno na jej wykonanie i nikt nie ma czasu na produkcję domowych konfitur, ale przygotowana wcześniej może stanowić świetny prezent, nie tylko pod choinkę. Pyszna, słodka, idealna do czarnej, gorzkiej herbaty.
Golden syrup to świetny dodatek do wielu potraw, a jego samodzielne przygotowanie wyjdzie na dobre naszym portfelom. Idealny do naleśników i placuszków, owsianek, twarożku, napojów czy jako składnik wypieków. Sprawdzi się się również jako dodatek do marynat. Z powodzeniem może zastąpić miód czy syrop klonowy.
Ten sos - to kolejny taki smakołyk - eksperymentalny, a już wiem, że bardzo udany, bo nie został ani jeden słoiczek, wszystko zjedliśmy - do naleśników, do jogurtu, do... sam poprostu wyjadany łyżeczką! Na szczęście dziś po śniadaniu jadę po kolejne łubianki truskawek i szybciutko go dorobię;)
Cudowny w smaku, aromacie, no i kolorze. Zdjęcia nie przekłamują, autentycznie jest intensywnie pomarańczowy. Totalnie uzależniający!!! Słoiczek ze zdjęcia wyjadłam w zasadzie łyżeczką :)
Sos dyniowo-cebulowy na zimę będzie doskonały do pizzy czy też jako dodatek do mięsa, a nawet serów - jest naprawdę pyszny. Ja doprawiłam go jeszcze białym pieprzem aby nabrał ostrzejszego smaku - w tej wersji bardziej mi smakuje i nie jest zbyt mdły.
Moją uwagę zwróciło stoisko z owocami a właściwie figi, które tam leżały. Były ogromne i dojrzałe. Cena nie zachęcała do zakupu jednak myśl o pysznym domowym dżemiku figowym zwyciężyła. Do jego przygotowania użyłam miodu
Ja od samego początku unikałam vegety na rzecz naturalnych przypraw, jednak muszę przyznać jedną rzecz: bez vegety nie udawało mi się uzyskać smaku rosołu, który robi moja mama . A ponieważ nie chciałam vegety kupować, zrobiłam ją sama. Poszperałam po różnych stronach, przeglądając przepisy i wrzuciłam do blendera odpowiednie składniki. Domowa vegeta spisała się znakomicie i to bez żadnych dodatkowych wzmacniaczy smaku.
Konfitura cebulowa która wspaniale smakuje z serem choć nie tylko - do tego ma piękny słoneczny kolor :-) Bardzo lubię łączyć różne konfitury z mięsem czy też serami a ten zdecydowanie bardzo mi smakuje. polecam
Macie jeszcze dynie? Ja mam dwie i postanowiłam z części zrobić dżem dyniowy z pomarańczą. Sporo zyskuje na smaku gdy dodamy do niego cynamonu, kardamonu i świeżych ziarenek wanilii. Pomarańcze i cytryny dodadzą mu świeżości i owocowego smaku. Gdy go gotowałam w całym domu pachniało korzennymi przyprawami i pomarańczą.
Prosty przepis, ale poprzez dodanie lawendy zmienia się całkiem nuta smakowa jabłek, które można wykorzystać jako dodatki do wielu ciekawych dań z mięsa czy też deserów. Lawenda zapewni im na pewno oryginalny i ciekawy smak.
Jeszcze nie na 100 % ale sezon przetworowy już uważam za otwarty. W tym roku wyjątkowo szybko nowalijki pojawiają się na straganach - ale to dobrze, szybciej można już zamykać "co nie co" za szkłem.