Domowa vegeta

Domowa vegeta

Vegeta – podstawowa przyprawa każdej pani domu w latach osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych. Gdy przeglądam zbiory przepisów mojej mamy z tamtych lat, w większości receptur nie występują inne przyprawy niż sól, pieprz i vegeta. Zresztą, nie ma się co dziwić, bo do przypraw typu oregano, tymianek, bazylia, papryka w proszku itd. mało kto wówczas miał dostęp. Vegeta tak silnie zakorzeniła się w polskiej kuchni, że nawet obecnie, wiele osób praktycznie nie korzysta z innych przypraw i sypie ją do wszystkiego. A ponieważ organizm przyzwyczaja się do wzmacniacza smaku, jakim jest glutaminian, próby odstawienia tej sztucznej mieszanki mogą sprawiać, że wszystko wydaje się mdłe.
Ja od samego początku unikałam vegety na rzecz naturalnych przypraw, jednak muszę przyznać jedną rzecz: bez vegety nie udawało mi się uzyskać smaku rosołu, który robi moja mama . A ponieważ nie chciałam vegety kupować, zrobiłam ją sama. Poszperałam po różnych stronach, przeglądając przepisy i wrzuciłam do blendera odpowiednie składniki. Domowa vegeta spisała się znakomicie i to bez żadnych dodatkowych wzmacniaczy smaku.

Zdjęcie - Domowa vegeta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
DOMOWA VEGETA
1 paczka suszonej włoszczyzny*,
3 łyżeczki soli,
2 łyżeczki kurkumy,
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
1 łyżeczka suszonego lubczyku,
1 łyżeczka granulowanego czosnku

Włoszczyznę i lubczyk zmiksować blenderem na proszek. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Przesypać do słoiczka i szczelnie zamknąć, żeby przyprawa nie straciła szybko aromatu.

* suszona włoszczyzna, którą kupiłam, zawierała już sporo natki pietruszki i lubczyku. Jeśli kupujemy włoszczyznę bez zieleniny, trzeba dodać suszoną natkę i więcej lubczyku.

Kategorie przepisów