Sos dyniowo - cebulowy w słoiku
Sos dyniowo-cebulowy na zimę będzie doskonały do pizzy czy też jako dodatek do mięsa, a nawet serów - jest naprawdę pyszny. Ja doprawiłam go jeszcze białym pieprzem aby nabrał ostrzejszego smaku - w tej wersji bardziej mi smakuje i nie jest zbyt mdły. Smażyłam go na domowej oliwie rozmarynowej. Polecam smakoszom dyni
oryginał- 2,5 kg dyni np haka-ido
- 1 kg cebuli
- oliwa do smażenia (u mnie rozmarynowa )
opcjonalnie
- biały pieprz do smaku
Cebulę obrać i zetrzeć na tarce na plastry wrzucić na rozgrzany olej i dusić pod przykryciem. W międzyczasie dynię obrać ze skóry oraz pestek i miękkiego miąższu zetrzeć na tarce jarzynowej ( grubsze oczka) dodać do cebuli - posolić i razem dusić jeszcze chwilę. Gdy całość puści sok odkryć i smażyć co jakiś czas mieszając aby nam nie przywarło do garnka - doprawić solą do smaku. Gorący przełożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzować ok 15-10 minut od zagotowania.
Smacznego
Wydrukuj przepis