Dżem figowy na miodzie
W sobotę rano wybrałam się na targ z zamiarem kupna ogórków, które miały wylądować w słoikach. Po drodze moją uwagę zwróciło stoisko z owocami a właściwie figi, które tam leżały. Były ogromne i dojrzałe. Cena nie zachęcała do zakupu jednak myśl o pysznym domowym dżemiku figowym zwyciężyła. Do jego
przygotowania użyłam miodu ale jeśli ktoś nie toleruje go może zastosować sam
cukier w ilości dwóch szklanek.
Ilość porcji – 4 słoiczki po 200 ml
Czas wykonania – 50 min
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 1 kg dojrzałych fig
- ½ szklanki soku z cytryny
- 2 łyżeczki skórki z cytryny
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 szklanka miodu
- ¾ szklanki brązowego cukru
Sposób wykonania:
- figi myjemy, odcinamy „ogonki”, kroimy na ćwiartki
- figi oraz pozostałe składniki umieszczamy w garnku o grubym dnie i gotujemy na wolnym ogniu około 30-40 min.
- podczas gotowania mieszamy od czasu do czasu a kiedy syrop stanie się gęsty i ciężki wyjmujemy laskę cynamonu
- gorący dżem przekładamy do gorących wysterylizowanych słoiczków i dokładnie zakręcamy
- następnie pasteryzujemy 10 min. od chwili zagotowania wody