Dżem figowy na miodzie

Dżem figowy na miodzie

W sobotę rano wybrałam się na targ z zamiarem kupna ogórków, które miały wylądować w słoikach. Po drodze moją uwagę zwróciło stoisko z owocami a właściwie figi, które tam leżały. Były ogromne i dojrzałe. Cena nie zachęcała do zakupu jednak myśl o pysznym domowym dżemiku figowym zwyciężyła. Do jego
przygotowania użyłam miodu ale jeśli ktoś nie toleruje go może zastosować sam
cukier w ilości dwóch szklanek.

 

Zdjęcie - Dżem figowy na miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji –  4 słoiczki po 200 ml

Czas wykonania –  50 min

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych fig
  • ½ szklanki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 szklanka miodu
  • ¾ szklanki brązowego cukru

 

Sposób wykonania:

  1. figi myjemy, odcinamy „ogonki”, kroimy na ćwiartki
  2. figi oraz pozostałe składniki umieszczamy w garnku o grubym dnie i gotujemy na wolnym ogniu około 30-40 min.
  3. podczas gotowania mieszamy od czasu do czasu a kiedy syrop stanie się gęsty i ciężki wyjmujemy laskę cynamonu
  4. gorący dżem przekładamy do gorących wysterylizowanych słoiczków i dokładnie zakręcamy
  5. następnie pasteryzujemy 10 min. od chwili zagotowania wody

 

 

Zdjęcie - Dżem figowy na miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów