Konfitura z rabarbaru, truskawek i pieprzu syczuańskiego

Konfitura z rabarbaru, truskawek i pieprzu syczuańskiego
Jeszcze nie na 100 % ale sezon przetworowy już uważam za otwarty.
W tym roku wyjątkowo szybko nowalijki pojawiają się na straganach - ale to dobrze, szybciej można już zamykać "co nie co" za szkłem.
Tą kombinację już zjedliśmy, była to mała próbna porcja ale jakże pyszna!

Zdjęcie - Konfitura z rabarbaru, truskawek i pieprzu syczuańskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nie za słodka, nie za kwaśna, konkretna, odważna - idealna.
Kolejna produkcja już na większą skalę w czerwcu, kiedy tylko pojawią się kaszubskie truskawki.

Zdjęcie - Konfitura z rabarbaru, truskawek i pieprzu syczuańskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na 3 słoiczki o pojemności 220 ml:
  • 400 g rabarbaru
  • 300 g truskawek
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki świeżo startego pieprzu suczuańskiego

Przygotowanie:
  • rabarbar umyć, obrać, pokroić na 1 cm kawałki
  • umieścić w garnku z grubym dnem, dodać cukier i przesmażyć około 10-15 minut - w kuchni ma się rozchodzić słodko-kwaśny smak
  • truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na cienkie plasterki - albo jak najdrobniej - truskawki mają dać konfiturze swoją słodycz i kolor - to ich główne zadanie
  • całość przesmażyć do zupełnego "rozpadnięcia się" truskawek, odstawić z ognia, wystudzić
  • po kilku godzinach ponownie przesmażyć - wystarczy 15 minut, na sam koniec dodać świeżo starty pieprz syczuański, dokładnie wymieszać i gorące nakładać do słoików

Zdjęcie - Konfitura z rabarbaru, truskawek i pieprzu syczuańskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nikt mnie o to nie prosił, ale jest wiele pytań, skąd mam takie piękne słoiki:
z Weck Polska - polecam, są piękne, praktyczne i dzięki nim to co w nich zamkniemy smakuje jeszcze pyszniej ;)

Smacznego ;)

Kategorie przepisów