Konfitura z rabarbaru, truskawek i pieprzu syczuańskiego
Jeszcze nie na 100 % ale sezon przetworowy już uważam za otwarty.
W tym roku wyjątkowo szybko nowalijki pojawiają się na straganach - ale to dobrze, szybciej można już zamykać "co nie co" za szkłem.
Tą kombinację już zjedliśmy, była to mała próbna porcja ale jakże pyszna!
Nie za słodka, nie za kwaśna, konkretna, odważna - idealna.
Kolejna produkcja już na większą skalę w czerwcu, kiedy tylko pojawią się kaszubskie truskawki.
Składniki na 3 słoiczki o pojemności 220 ml:
Przygotowanie:
Nikt mnie o to nie prosił, ale jest wiele pytań, skąd mam takie piękne słoiki:
z Weck Polska - polecam, są piękne, praktyczne i dzięki nim to co w nich zamkniemy smakuje jeszcze pyszniej ;)
Smacznego ;)
W tym roku wyjątkowo szybko nowalijki pojawiają się na straganach - ale to dobrze, szybciej można już zamykać "co nie co" za szkłem.
Tą kombinację już zjedliśmy, była to mała próbna porcja ale jakże pyszna!
Nie za słodka, nie za kwaśna, konkretna, odważna - idealna.
Kolejna produkcja już na większą skalę w czerwcu, kiedy tylko pojawią się kaszubskie truskawki.
Składniki na 3 słoiczki o pojemności 220 ml:
- 400 g rabarbaru
- 300 g truskawek
- 150 g cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki świeżo startego pieprzu suczuańskiego
Przygotowanie:
- rabarbar umyć, obrać, pokroić na 1 cm kawałki
- umieścić w garnku z grubym dnem, dodać cukier i przesmażyć około 10-15 minut - w kuchni ma się rozchodzić słodko-kwaśny smak
- truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na cienkie plasterki - albo jak najdrobniej - truskawki mają dać konfiturze swoją słodycz i kolor - to ich główne zadanie
- całość przesmażyć do zupełnego "rozpadnięcia się" truskawek, odstawić z ognia, wystudzić
- po kilku godzinach ponownie przesmażyć - wystarczy 15 minut, na sam koniec dodać świeżo starty pieprz syczuański, dokładnie wymieszać i gorące nakładać do słoików
Nikt mnie o to nie prosił, ale jest wiele pytań, skąd mam takie piękne słoiki:
z Weck Polska - polecam, są piękne, praktyczne i dzięki nim to co w nich zamkniemy smakuje jeszcze pyszniej ;)
Smacznego ;)