Apple Curd to wariacja angielskiego specjału owocowego kremu (twarogu), które najczęściej można spotkać pod postacią Lemon Curd. Jest on stosowany przede wszystkim do naleśników, tostów czy też gofrów i jako dodatek do ciast.
Oto kolejny który mnie wspomógł w tych ciężkich chwilach, bo ból gardła był nie do zniesienia aż utrudniał mi spanie w nocy. Mi pomógł może i Wam pomoże. Polecam
Zapraszam na smaczną galaretkę z pigwowca. Galaretkę, która nie wymaga dodatków żadnych środków żelujących i pektyn, ponieważ pigwowiec to owoc sam z siebie najbogatszy w pektynę i cudnie żeluje.
Ketchup z dyni jest rewelacyjnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju dań. Możemy go stosować do makaronów, ryżu czy też jako dodatek do mięs. Świetnie też się komponuje jako sos do przystawek na zimno.
Po prostu jest pyszny! - nawet dla osób, które za papryką nie przepadają. Wielbicielami sosu są dzieci, które jak widzą paprykę to uciekają, a zajdają się potrawami, w których sos jest składnkiem dominującym. Jego zalety to - mega uniwersalne zastosowanie - baza zup, sosów, czy zastępstwo dla tradycyjnego keczupu.
Jeśli macie w domu dynię nie zastanawiajcie się ani chwili tylko zróbcie tę przepyszną marmoladę. Jest genialna pod każdym względem. Wspaniała konsystencja i rewelacyjny smak to chyba wystarczające argumenty, prawda? Wszystko jest tu tak dobrze skomponowane, że najpierw wyczuwamy smak cytrusów, następnie imbiru a wszystko jest oparte na gładkiej konsystencji dyni.
Wyszoruj dokładnie owoce w ciepłej wodzie, aby pozbawić je wszystkich konserwantów. Cytryny przekrój na ćwiartki. Zmieszaj 5 filiżanek morskiej soli z 5 czubatymi łyżkami białego cukru. Obtocz cytryny w połowie solno-cukrowej mieszanki...