Konfitura z pigwy

Jest prosta, smaczna - powiem więcej rewelacyjna: kwaśna, słodka i lekko cierpka.

Zdjęcie - Konfitura z  pigwy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2 duże pigwy

2 szklanki cukru

szklanka wody

sok z 1 dużej cytryny

Pigwę umyłam, wycięłam gniazda nasienne, skroiłam ze skórki wszystkie "brzydkie" plamy i starłam ją na szatkownicy. Wrzuciłam do garnka, dolałam wody i dosypałam cukru. Powoli podgrzewałam, aż zaczęło bulgotać. Zmniejszyłam gaz i pod przykryciem gotowałam przez godzinę. Pigwa musi zmięknąć i się rozpaść.

Przestudziłam masę i następnego dnia sprawdziłam czy jest dość gęsta. Jeśli nie to można gotować całość jeszcze godzinę na bardzo małym ogniu. Tak, by odparował nadmiar płynu. Można też dolać wody, jeśli jest za gęsta - zagotować i już.

Gorącą konfiturę przełożyłam do wygotowanych słoików i odstawiłam "do góry nogami".

Zdjęcie - Konfitura z  pigwy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Konfitura z  pigwy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Galaretka z czerwonej porzeczki
1

Galaretka z czerwonej porzeczk…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Konfitura z żurawiny

Konfitura z żurawiny

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Sok z czarnego bzu
2

Sok z czarnego bzu

napiecyku napiecyku
napiecyku

Dżem wiśniowy
3

Dżem wiśniowy

aronia aronia
Wiem co jem

Dżem z czarnej porzeczki - fit
2

Dżem z czarnej porzeczki - fit

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Domowy dżem z wiśni i dżem z czarnych porzeczek

Domowy dżem z wiśni i dżem z c…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir