Miodowa dynia z imbirem
.
Przepis pochodzi z listopadowego numeru "Świata Kobiet"
80 dag dyni
kawałek korzenia imbiru
2/3 szklanki octu winnego jabłkowego
2/3 szklanki wody
1/2 laski cynamonu
2-3 goździki
2 gwiazdki anyżu
15 dag miodu
Dynię umyć, obrać ją ze skórki, usunąć pestki i pokroić w kostkę o boku 2 cm.
Imbir obrać, pokroić w cienkie plasterki.
Do garnka wlać ocet, wodę, dodać cynamon, anyż, goździki i imbir.
Zagotować, włożyć kawałki dyni i gotować przez 2 minuty.
Po tym czasie łyżką cedzakową wyjąć dynię z zalewy.
Zalewę jeszcze raz zagotować, zestawić z ognia, dodać miód.
Zalewą zalać dynię w słoikach. Słoiki zakręcić, odwrócić do góry dnem.
Aby dynia była słodsza można dodać cukier.
Dynię można podawać jako dodatek do mięs.
Ja dodałam ją , oprócz innych dodatków do jaglanki na drugie śniadanie.