Ciasteczka są idealne jako przystawka czy przekąska do wina. Kruche i wilgotne w środku z wyczuwalnym smakiem gorgonzoli. Ciężko się od nich oderwać, a to niestety bomba kaloryczna… Ale: „raz nie zawsze, dwa razy nie często”:)
Dziś świadomie, nie tak bardzo dla zdrowia, jak dla smaku będzie galaretka drobiowa. A przy okazji podpowiedź, jak sklarować galaretę, żeby była krystalicznie czysta i przejrzysta.
Dziś przepis bardzo prosty na niezwykle smaczną i sycącą potrawę. Brokuły w cieście są proste do wykonania. Trzeba tylko pamiętać, żeby odsączyć je z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Zjadać od razu – najlepsze są na ciepło
Niewielkie ciasteczka, które poprzez dwukrotne pieczenie nabierają niesamowitej kruchości, są jednym z bardziej rozpoznawalnych włoskich łakoci. Ja dzisiaj przedstawiam ich wersję "na słono": z ziarnami sezamu i słonecznika oraz czarnymi oliwkami.
Feta z pieczoną papryką oraz grillowanym bakłażanem marynowane w smakowym oleju Kujawskim czyli trzecia i ostatnia odsłona konkursu z Majanowym Pieczeniem. Doskonała propozycja do kanapek lub dodatków do dań mięsnych.
Czy nudzą Was czasami kanapki z serem? Oto pomysł na urozmaicenie śniadania (...). Ta egzotyczna pasta z marchewki jest nie tylko zdrowa, smaczna i wegetariańska, ale także ma piękny optymistyczny kolor :) W oryginale na liście składników występuje harissa, niestety nie mam jej w domu, więc zastąpiłam ją sosem chili
Tą przystawkę często zamawiamy w pobliskiej chińskiej knajpce. Oboje z mężem bardzo ją lubimy, niestety cena, która za nią płacimy jest nieadekwatna do ilości. W związku z tym w ramach oszczędności i naszego domowego projektu 'wiem co jem' postanowiłam odtworzyć ją w domu.