Brokuły w cieście piwnym
Dziś przepis bardzo prosty na niezwykle smaczną i sycącą potrawę. Brokuły w cieście są proste do wykonania. Trzeba tylko pamiętać, żeby odsączyć je z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Zjadać od razu – najlepsze są na ciepło
Składniki:
- 1 duży brokuł
- 1 jajko
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy
- 100 ml mleka
- 100 ml piwa
Wykonanie:
Ze wszystkich składników oprócz brokuła zrobić ciasto – musi być gęstsze niż ciasto naleśnikowe. Następnie odstawić je na dwie godziny. Brokuła podzielić na różyczki, umyć i ugotować na parze na pół-miękko. Ostudzonego brokuła maczać w cieście – dokładnie w nim otaczać różyczki i wrzucać partiami na rozgrzany głęboki tłuszcz. Smażyć na złoto, po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku.