Tosty z krewetkami w sezamie

Tosty z krewetkami w sezamie

Zdjęcie - Tosty z krewetkami w sezamie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiTą przystawkę często zamawiamy w pobliskiej chińskiej knajpce. Oboje z mężem bardzo ją lubimy, niestety cena, która za nią płacimy jest nieadekwatna do ilości. W związku z tym w ramach oszczędności i naszego domowego projektu 'wiem co jem' postanowiłam odtworzyć ją w domu. Krewetki są stałą pozycją na liście moich zakupów, po niedzielnym obiedzie zostało mi sporo sezamu, a chleb to podstawa dziennego jadłospisu mojego męża, więc jedyne czego mi brakowało do zrobienia tostów to chęci. Dziś mnie naszły więc przyrządziłam pyszne i chrupiące tosty z krewetkami w sezamie. Polecam jako przystawkę, jako przekąskę lub jako przysmak do pracy, np. dla męża:)
Tosty z krewetkami w sezamie (8 szt.):

  • 150 g ugotowanych krewetek
  • 1 łyżeczka majonezu
  • duża szczypta soli
  • kilka kropli oleju sezamowego
  • 4 kromki chleba tostowego (użyłam zwykłego białego chleba na zakwasie), z okrojoną skórką
  • 1 białko, lekko rozmącone
  • ok 6 łyżek sezamu

 

  • olej do smażenia


Krewetki siekam bardzo drobno lub rozdrabniam je w misie blendera. Dodaję do nich majonez, sól i olej sezamowy, dokładnie mieszam. Gotową pastę krewetkową rozsmarowuję grubą warstwą na kromkach chleba. Każdą kromkę rozcinam na pół, po skosie, tworząc trójkątne tosty. Każdy tost (stroną z pastą krewetkową) namaczam w białku, następnie odciskam w sezamie, tak aby cała powierzchnia pasty była pokryta nasionami. Gotowe tosty smażę na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju ok 3-4 min po stronie sezamu (do momentu aż stanie się rumiany, ale nie przypalony) i ok 2 min po stronie chleba. Usmażone tosty przekładam na kawałek ręcznika papierowego. Podaję jeszcze ciepłe lub studzę na kratce kuchennej aby zachowały chrupkość. Ostudzone przechowuję w lodówce zamknięte w szczelnym pojemniku max 2 dni.
Smacznego

Kategorie przepisów