Tosty z krewetkami w sezamie

Zdjęcie - Tosty z krewetkami w sezamie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiTą przystawkę często zamawiamy w pobliskiej chińskiej knajpce. Oboje z mężem bardzo ją lubimy, niestety cena, która za nią płacimy jest nieadekwatna do ilości. W związku z tym w ramach oszczędności i naszego domowego projektu 'wiem co jem' postanowiłam odtworzyć ją w domu. Krewetki są stałą pozycją na liście moich zakupów, po niedzielnym obiedzie zostało mi sporo sezamu, a chleb to podstawa dziennego jadłospisu mojego męża, więc jedyne czego mi brakowało do zrobienia tostów to chęci. Dziś mnie naszły więc przyrządziłam pyszne i chrupiące tosty z krewetkami w sezamie. Polecam jako przystawkę, jako przekąskę lub jako przysmak do pracy, np. dla męża:)
Tosty z krewetkami w sezamie (8 szt.):

  • 150 g ugotowanych krewetek
  • 1 łyżeczka majonezu
  • duża szczypta soli
  • kilka kropli oleju sezamowego
  • 4 kromki chleba tostowego (użyłam zwykłego białego chleba na zakwasie), z okrojoną skórką
  • 1 białko, lekko rozmącone
  • ok 6 łyżek sezamu

 

  • olej do smażenia


Krewetki siekam bardzo drobno lub rozdrabniam je w misie blendera. Dodaję do nich majonez, sól i olej sezamowy, dokładnie mieszam. Gotową pastę krewetkową rozsmarowuję grubą warstwą na kromkach chleba. Każdą kromkę rozcinam na pół, po skosie, tworząc trójkątne tosty. Każdy tost (stroną z pastą krewetkową) namaczam w białku, następnie odciskam w sezamie, tak aby cała powierzchnia pasty była pokryta nasionami. Gotowe tosty smażę na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju ok 3-4 min po stronie sezamu (do momentu aż stanie się rumiany, ale nie przypalony) i ok 2 min po stronie chleba. Usmażone tosty przekładam na kawałek ręcznika papierowego. Podaję jeszcze ciepłe lub studzę na kratce kuchennej aby zachowały chrupkość. Ostudzone przechowuję w lodówce zamknięte w szczelnym pojemniku max 2 dni.
Smacznego

Przepisy z tych kategorii

Sajgonki z krewetkami
1

Sajgonki z krewetkami

Angie Angie
Kuchnia w wersji light

Chińskie naleśniki z kaczką, ogórkiem i sosem hoisin
1

Chińskie naleśniki z kaczką, o…

food² food²
Food Square

Kurczak pięć smaków z ananasem
1

Kurczak pięć smaków z ananasem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Domowa chińszczyzna, czyli kurczak w pięciu smakach
4

Domowa chińszczyzna, czyli kur…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kurczak po chińsku z mango i  papryką
1

Kurczak po chińsku z mango i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Kurczak po syczuańsku

Kurczak po syczuańsku

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Wytrawne babeczki z brokułem i fetą
2

Wytrawne babeczki z brokułem i…

figmara figmara
figowe smaki

Grzanka ze szparagami, mozzarellą i szynką parmeńską
1

Grzanka ze szparagami, mozzare…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Burek, börek, byrek, bureki - przekąska z serem feta i botwiną
1

Burek, börek, byrek, bureki -…

food² food²
Food Square

Krakersy amarantusowe

Krakersy amarantusowe

Tyna Tyna
In cooking we trust

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Ślimaczki z ciasta francuskieg…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Tapenada z czarnym czosnkiem na grzankach z jamón serrano
2

Tapenada z czarnym czosnkiem n…

food² food²
Food Square