Feta marynowana z warzywami
Feta z pieczoną papryką oraz grillowanym bakłażanem marynowane w smakowym oleju Kujawskim czyli trzecia i ostatnia odsłona konkursu z Majanowym Pieczeniem. Doskonała propozycja do kanapek lub dodatków do dań mięsnych.
- olej Kujwski smakowy (suszone pomidory, bazylia, czosnek)
- 200g sera Feta
- 2 papryki
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- kilka liści bazylii i oregano
Paprykę wstawiamy do nagrzanego piekarnika (opcja grill, 250 stopni) na około 10 minut. W połowie pieczenia przewracamy papryki. Wyciągamy gdy skórka zaczyna się lekko przypiekać i zawijamy w folię aluminiową. Odstawiamy do ostygnięcia. Po 15 minutach skóra powinna już łatwo schodzić z papryki - zdejmujemy skórę, kroimy w plastry, usuwając gniazda nasienne i błonę.
Bakłażana kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na 10 minut aby puścił sok. Myjemy i suszymy papierwoym ręcznikiem. Na silnie rozgrzanej patelni grillowej smażymy obustronnie po kilka minut.
Fetę kroimy w kostkę, cebulę siekamy w piórka. Wszystkie składniki pakujemy do słoiczków. Dodajemy liście bazylii oraz oregano, zalewamy olejem smakowym, zakręcamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 dni.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.