Feta marynowana z warzywami

Zdjęcie - Feta marynowana z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Feta z pieczoną papryką oraz grillowanym bakłażanem marynowane w smakowym oleju Kujawskim czyli trzecia i ostatnia odsłona konkursu z Majanowym Pieczeniem. Doskonała propozycja do kanapek lub dodatków do dań mięsnych.

 

  • olej Kujwski smakowy (suszone pomidory, bazylia, czosnek)
  • 200g sera Feta
  • 2 papryki
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • kilka liści bazylii i oregano

Paprykę wstawiamy do nagrzanego piekarnika (opcja grill, 250 stopni) na około 10 minut. W połowie pieczenia przewracamy papryki. Wyciągamy gdy skórka zaczyna się lekko przypiekać i zawijamy w folię aluminiową. Odstawiamy do ostygnięcia. Po 15 minutach skóra powinna już łatwo schodzić z papryki - zdejmujemy skórę, kroimy w plastry, usuwając gniazda nasienne i błonę.

 

Bakłażana kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na 10 minut aby puścił sok. Myjemy i suszymy papierwoym ręcznikiem. Na silnie rozgrzanej patelni grillowej smażymy obustronnie po kilka minut.

 

Fetę kroimy w kostkę, cebulę siekamy w piórka. Wszystkie składniki pakujemy do słoiczków. Dodajemy liście bazylii oraz oregano, zalewamy olejem smakowym, zakręcamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 dni.



Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy