Paluszki serowe z makiem
Doskonała przekąska nie tylko w karnawale. Kruche, niezwykle aromatyczne, maślane i super smaczne paluszki z serem posypane makiem. Idealne do piwa, także swietne z jogurtowym sosem.
Składniki:
- 115 g masła
- 115 g mąki pszennej
- 85 g sera żółtego np. cheddar
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- 1 łyżeczka musztardy najlepiej w proszku
- 1 jajo
- 1 łyżka zimnej wody
- mak, białko
Wykonanie:
- Mąkę przesiać dodać sól, paprykę i masło, dobrze wymieszać.
- Następnie dodać jajko, musztardę i drobno starty ser oraz 1 łyżkę wody.
- Zagniesć ciasto, owinąć w folię i schłodzić w lodówce 30 minut.
- Rozwałkować na podsypanym blacie mąką na grubość 0,5 cm.
- Wycinać paseczki o szerokosci 1,5-2 cm i długości: 12 cm.
- Posmarować białkiem i posypać makiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200 st. C, przez 10 minut, do zarumienienia.
Smacznego ?
źródło: kuchnia brytyjska