Marokańska pasta z pieczonej marchwii

Marokańska pasta z pieczonej marchwii
Czy nudzą Was czasami kanapki z serem? Oto pomysł na urozmaicenie śniadania, podpatrzony na blogu Jadłonomia. Ta egzotyczna pasta z marchewki jest nie tylko zdrowa, smaczna i wegetariańska, ale także ma piękny optymistyczny kolor :) W oryginale na liście składników występuje harissa, niestety nie mam jej w domu, więc zastąpiłam ją sosem chili - a pomysł ten podsunęła mi VegeKika.
Zdjęcie - Marokańska pasta z pieczonej marchwii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
  • 5 sporych marchewek
  • 5 łyżek oliwy + do posmarowania
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • łyżeczka pikantnego sosu chili
  • szczypta cynamonu
  • po szczypcie kardamonu i kuminu
  • do posypania: czarnuszka lub sezam
Marchewki obrać, skropić oliwą i piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Gdy ostygną, pokroić je na małe kawałki i zmiksować z resztą składników.
Pasta smakuje świetnie ze świeżymi bułkami. Można ją posypać ziarnami sezamu lub czarnuszki.

Kategorie przepisów