Marokańska pasta z pieczonej marchwii
Czy nudzą Was czasami kanapki z serem? Oto pomysł na urozmaicenie śniadania, podpatrzony na blogu Jadłonomia. Ta egzotyczna pasta z marchewki jest nie tylko zdrowa, smaczna i wegetariańska, ale także ma piękny optymistyczny kolor :)
W oryginale na liście składników występuje harissa, niestety nie mam jej w domu, więc zastąpiłam ją sosem chili - a pomysł ten podsunęła mi VegeKika.
Składniki:
Pasta smakuje świetnie ze świeżymi bułkami. Można ją posypać ziarnami sezamu lub czarnuszki.
Składniki:
- 5 sporych marchewek
- 5 łyżek oliwy + do posmarowania
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka otarta z połowy cytryny
- łyżeczka pikantnego sosu chili
- szczypta cynamonu
- po szczypcie kardamonu i kuminu
- do posypania: czarnuszka lub sezam
Pasta smakuje świetnie ze świeżymi bułkami. Można ją posypać ziarnami sezamu lub czarnuszki.