Tydzień z 5 składnikami #5: Krążki cebulowe w tempurze

Tydzień z 5 składnikami #5: Krążki cebulowe w tempurze

Zdjęcie - Tydzień z 5 składnikami #5: Krążki cebulowe w tempurze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


























Złociste krążki, miękkie w środku i jednocześnie chrupiące. Usmażone krótko w głębokim tłuszczu. Obtoczone w kryształkach gruboziarnistej soli morskiej i zanurzone w lekkim, pikantnym sosie. Poprawiają humor, nadają się znakomicie jako przekąska przygotowana do wieczornego seansu z filmami (nominowanymi do Oscara). A to wszystko dzięki kilku prostym składnikom. Tylko jeden z nich jest bardziej egzotyczny. Warzywa w tempurze były moim pierwszym pomysłem na przepis w ramach Tygodnia z 5 składnikami. Ostatnio przypomniałam sobie o tym daniu. Rozkoszując się smakami pieczonego boczku, podanym z imbirowym purée z jabłek i grzybami shiitake wraz z młodym szczypiorkiem w tempurze (w gdyńskiej Sztuczce). Inspirując się japońską Tempurą, można stworzyć apetycznie skomponowane i zaskakujące danie. Technika ta, nie wyklucza jednak małych i szybkich przyjemności. Tempura to po prostu mąka wymieszana z zimną wodą, czasem też z jajkiem i mąką ryżową. W cieście tym zanurza się warzywa oraz owoce morza i krótko smaży w głębokim tłuszczu. Tak przygotowane danie, podaje się zazwyczaj z dressingiem na bazie sosu sojowego i wina mirin. Tematem dzisiejszego przepisu jest gotowanie z 5 składnikami, wyłączając mąkę, olej, cukier, sól i pieprz. Dlatego zdecydowałam się usmażyć w ten sposób krążki cebulowe do których mam słabość. A nawiązując do kuchni japońskiej, wykorzystałam wasabi. Zielony chrzan japoński w połączeniu z majonezem i jogurtem naturalnym jest świetnym dipem do chrupiącej przekąski.
Krążki cebulowe w tempurze
  • 4 cebule
  • 200 g mąki pszennej
  • 150-170 ml zimnej wody
  • jajko
  • kilka kostek lodu
  • sól gruboziarnista
  • olej do smażenia
Majonez wasabi
  • łyżeczka wasabi
  • łyżeczka majonezu
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  1. 30 minut przed przygotowaniem tempury, wkładamy mąkę do lodówki.
  2. Cebule obieramy i kroimy w grube plastry. Palcem popychamy środki, tworząc w ten sposób krążki.
  3. Majonez łączymy z wasabi i jogurtem naturalnym. Mieszamy trzepaczką.
  4. Do miski wsypujemy zimną mąkę. Wbijamy jajko i wlewamy zimną wodę (schłodzoną dodatkowo kostkami lodu). Ciasto na tempurę nie musi być wymieszane dokładnie, mogą zostać grudki.
  5. Maczamy w cieście krążki cebulowe i wrzucamy do woka lub głębokiego garnka z rozgrzanym olejem (do temperatury 160-170 stopni).
  6. Krążki smażymy przez 3-4 minuty, po czym odsączamy je z tłuszczu, przy pomocy ręcznika papierowego. Podajemy od razu.
Tosia

Kategorie przepisów