Dyniowa granola z orzechami
Słodki upominek
Lekko słodka, chrupiąca i cudownie aromatyczna. Moja pierwsza domowo granola; już planuję kolejne wersje. Nie szybko kupię "gotowca" ze sklepu. Z jogurtem - wyśmienita i niezwykle sycąca. Solo - podjadania nie sposób pohamować.
Składniki
inspiracja - dyniowa granola slyvvii
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/4 szklanki sezamu
- 1/4 szklanki siemienia lnianego
- łyżeczka cynamonu
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- szklanka puree z dyni
- 1/4 szklanki miodu
- 2 łyżeczki oleju
W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Mokre wlać do suchych i porządnie wymieszać.Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Mieszankę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około godziny - do zbrązowienia i zeschnięcia składników. W międzyczasie, co 15-20 minut przemieszać całość łopatką.
zapuszkowana, gotowa na moje zachcianki
P.S. Na chwilę opuszczam bloga. Na komentarze, pytanie czy maile odpowiem w weekend. Camerimage czeka :)