Ciastka z gorgonzolą

Zdjęcie - Ciastka z gorgonzolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciastka z gorgonzolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Biscotti al gorgonzola – przepis wynaleziony na moim ulubionym włoskim blogu Giallo Zafferano.
Wiedziałam, że muszę je zrobić! Uwielbiam gorgonzolę i ten przepis po prostu musiałam przetestować.
Ciasteczka są idealne jako przystawka czy przekąska do wina. Kruche i wilgotne w środku z wyczuwalnym smakiem gorgonzoli. Ciężko się od nich oderwać, a to niestety bomba kaloryczna… Ale: „raz nie zawsze, dwa razy nie często”:)
Polecam ten nietypowy wypiek. To smak, który naprawdę warto poznać.

SKŁADNIKI:
110 g miękkiego masła
130 gram mąki pszennej
80 g sera gorgonzola (ja użyłam dolce – w oryginale jest piccante)
1 łyżeczka suszonych drożdży
50 g parmezanu lub grana padano
50 g orzechów (u mnie włoskie)
30 g śmietanki
szczypta soli

Gorgonzolę pokrój w kostkę, parmezan zetrzyj na tarce. Orzechy drobno posiekaj.
Masło połącz ze szczyptą soli, mąką i drożdżami. Wyrób gładkie ciasto. Następnie dodaj gorgonzolę i parmezan.Wszystko dokładnie wyrób na jednolite i elastyczne ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto krótko wyrób na wysypanym mąką stole i rozwałkuj na grubość 1 cm. Wykrawaj małe ciasteczka.
Ciastka układaj na blachę wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Przygotowane ciastka posmaruj śmietanką i posyp posiekanymi orzechami (ewentualnie posyp sezamem).
Piecz 20 minut na złoty kolor i studź na kratce.

SMACZNEGO icon smile Ciastka z gorgonzolą

Zdjęcie - Ciastka z gorgonzolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy