Biscotti picanti - sycylijskie sucharki na słono
Biscotti czy też cantucci najczęściej spotykane są w wersji na słodko - tutaj moja propozycja. Niewielkie ciasteczka, które poprzez dwukrotne pieczenie nabierają niesamowitej kruchości, są jednym z bardziej rozpoznawalnych włoskich łakoci. Ja dzisiaj przedstawiam ich wersję "na słono": z ziarnami sezamu i słonecznika oraz czarnymi oliwkami.
Słodkie cantucci można podawać z kawą, jednak wyśmienicie smakują z lampką czerwonego wina, tak też proponuję podać dzisiejsze wytrawne. Może tak podane danie, chociaż troszeczkę przybliży nas do lata...
BISCOTTI PICANTI - Laura
Swój przepis tworzyłam na bazie receptury z tej strony.
ZACZYN:
W misce wymieszać wszystkie składniki, dodać zaczyn i wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od rąk. Zostawić na 15 minut i ponownie wyrobić.
Z ciasta uformować kulę, przełożyć do wysmarowanej olejem miski i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować wałek. Wałki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pokroić je na ok. centymetrowe kromeczki. Kromeczki rozsunąć tak, aby pomiędzy nimi było trochę miejsca - będą rosły. Blaszkę przykryć folią i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Piec przez 15 minut do uzyskania złotego koloru.
Wyjąć z pieca i obniżyć temperaturę piekarnika do 120 stopni.
BISCOTTI PICANTI
W tym czasie sucharki rozłożyć, tak aby leżały na "boku", każdy posmarować olejem i oprószyć zmieloną solą gruboziarnistą. Dopiekać około godziny - powinny być suche, twarde i chrupiące.
Po przestudzeniu można je przechowywać (ale nie sądzę, żeby się to Wam udało) w szczelnie zamkniętym słoju nawet przez 3 tygodnie.
_______________________________________________
Ten przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.
Słodkie cantucci można podawać z kawą, jednak wyśmienicie smakują z lampką czerwonego wina, tak też proponuję podać dzisiejsze wytrawne. Może tak podane danie, chociaż troszeczkę przybliży nas do lata...
BISCOTTI PICANTI - Laura
Swój przepis tworzyłam na bazie receptury z tej strony.
ZACZYN:
- 25 g świeżych drożdży
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki fruktozy (może być cukier)
- 1 szklanka semoliny
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 3 łyżki białego sezamu
- 3 łyżki czarnego sezamu
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki Oleju Kujawskiego: Czosnek i bazylia
- 1/2 szklanki pokrojonych czarnych oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki Oleju Kujawskiego: Bazylia
- grubo mielona sól
W misce wymieszać wszystkie składniki, dodać zaczyn i wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od rąk. Zostawić na 15 minut i ponownie wyrobić.
Z ciasta uformować kulę, przełożyć do wysmarowanej olejem miski i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować wałek. Wałki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pokroić je na ok. centymetrowe kromeczki. Kromeczki rozsunąć tak, aby pomiędzy nimi było trochę miejsca - będą rosły. Blaszkę przykryć folią i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Piec przez 15 minut do uzyskania złotego koloru.
Wyjąć z pieca i obniżyć temperaturę piekarnika do 120 stopni.
BISCOTTI PICANTI
W tym czasie sucharki rozłożyć, tak aby leżały na "boku", każdy posmarować olejem i oprószyć zmieloną solą gruboziarnistą. Dopiekać około godziny - powinny być suche, twarde i chrupiące.
Po przestudzeniu można je przechowywać (ale nie sądzę, żeby się to Wam udało) w szczelnie zamkniętym słoju nawet przez 3 tygodnie.
_______________________________________________
Ten przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.