Wątróbka z konfiturą cebulową na wytrawnym ciastku

Czasem okazuje się, że najprostsze połączenie smaków (bo kto nie pamięta wątróbki z cebulką ze szklonych stołówek?!) mogą zaskoczyć nas nową jakością, pokazać że sprawdzić się doskonale mogą także w wersji nieco bardziej wysublimowanej.

Zdjęcie - Wątróbka z konfiturą cebulową na wytrawnym ciastku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania tej przystawki użyłam spodu z kruchego, wytrawnego ciasta (z TEGO przepisu). Jeśli jednak nie macie czasu, ani ochoty na jego przygotowywanie, użyjcie gotowego ciasta francuskiego. Wystarczy wyciąć z niego krążki, nakłuć je widelcem (aby zbytnio nie wyrosły) i upiec na złoto w 200 oC.

Zdjęcie - Wątróbka z konfiturą cebulową na wytrawnym ciastku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

A na koniec, tak zupełnie szczerze, myślę, że będziecie tą przekąską zachwyceni! :)

Zdjęcie - Wątróbka z konfiturą cebulową na wytrawnym ciastku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na 4 porcje.

Zdjęcie - Wątróbka z konfiturą cebulową na wytrawnym ciastku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • konfitura cebulowa
  • czerwona cebula - 3 szt
  • cukier brązowy - 2 łyżki
  • ocet balsamiczny - 1/3 szklanki
  • woda - 1/3 szklanki
  • sól, pieprz - do smaku
  • tymianek - 1/4 łyżeczki
  • oliwa - 1 łyżka
  • wątróbka
  • wątróbka drobiowa - ok. 16 oczyszczonych kawałków
  • olej - 1 łyżka
  • masło - 1 łyżka
  • kolendra mielona - 1/4 łyżeczki
  • mąka pszenna - 1-2 łyżki
  • sól, pieprz - do smaku
  • kruche ciasto
  • kruche/francuskie ciasto - 4 krążki o średnicy ok.12 cm
Sposób przygotowania

Upiecz krążki z ciasta kruchego (stosujące się do TEGO przepisu- wystarczy 1/2 porcji) lub z gotowego ciasta francuskiego.

Cebulę posiekaj na cienkie piórka. Wolno duś, na małym ogniu na oliwie z dodatkiem cukru i tymianku. Cebula musi być miękka. Zajmie to ok. 15 minut.

Po tym czasie wlej ocet i wodę, duś na małym ogniu, aż płyn odparuje, a cebula stanie się kremowa. Przypraw do smaku.

Wątróbkę oprósz mąką. Na patelni rozpuść olej i masło, dodaj wątróbkę. Smaż na małym ogniu, przypraw solą, pieprzem i kolendrą. Wątróbka powinna pozostać lekko różowa w środku, ładnie zarumieniona z zewnątrz.

Na krążku ciasta ułóż warstwę konfitury, na niej ciepłą wątróbkę. Całość możesz dodatkowo skropić sosem balsamicznym, ozdobić świeżym tymiankiem lub natką pietruszki.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy