Wątróbka z konfiturą cebulową na wytrawnym ciastku
Czasem okazuje się, że najprostsze połączenie smaków (bo kto nie pamięta wątróbki z cebulką ze szklonych stołówek?!) mogą zaskoczyć nas nową jakością, pokazać że sprawdzić się doskonale mogą także w wersji nieco bardziej wysublimowanej.
Do przygotowania tej przystawki użyłam spodu z kruchego, wytrawnego ciasta (z TEGO przepisu). Jeśli jednak nie macie czasu, ani ochoty na jego przygotowywanie, użyjcie gotowego ciasta francuskiego. Wystarczy wyciąć z niego krążki, nakłuć je widelcem (aby zbytnio nie wyrosły) i upiec na złoto w 200 oC.
A na koniec, tak zupełnie szczerze, myślę, że będziecie tą przekąską zachwyceni! :)
Proporcje na 4 porcje.
Składniki- konfitura cebulowa
- czerwona cebula - 3 szt
- cukier brązowy - 2 łyżki
- ocet balsamiczny - 1/3 szklanki
- woda - 1/3 szklanki
- sól, pieprz - do smaku
- tymianek - 1/4 łyżeczki
- oliwa - 1 łyżka
- wątróbka
- wątróbka drobiowa - ok. 16 oczyszczonych kawałków
- olej - 1 łyżka
- masło - 1 łyżka
- kolendra mielona - 1/4 łyżeczki
- mąka pszenna - 1-2 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
- kruche ciasto
- kruche/francuskie ciasto - 4 krążki o średnicy ok.12 cm
Upiecz krążki z ciasta kruchego (stosujące się do TEGO przepisu- wystarczy 1/2 porcji) lub z gotowego ciasta francuskiego.
Cebulę posiekaj na cienkie piórka. Wolno duś, na małym ogniu na oliwie z dodatkiem cukru i tymianku. Cebula musi być miękka. Zajmie to ok. 15 minut.
Po tym czasie wlej ocet i wodę, duś na małym ogniu, aż płyn odparuje, a cebula stanie się kremowa. Przypraw do smaku.
Wątróbkę oprósz mąką. Na patelni rozpuść olej i masło, dodaj wątróbkę. Smaż na małym ogniu, przypraw solą, pieprzem i kolendrą. Wątróbka powinna pozostać lekko różowa w środku, ładnie zarumieniona z zewnątrz.
Na krążku ciasta ułóż warstwę konfitury, na niej ciepłą wątróbkę. Całość możesz dodatkowo skropić sosem balsamicznym, ozdobić świeżym tymiankiem lub natką pietruszki.