Pasta z wędzonej makreli z chrzanem
Metod na zrobienie pasty z makreli jest mnóstwo. Tym razem pasta z dodatkiem jogurtu i chrzanu. Jest rzadsza niż robione przeze mnie wcześniej, zupełnie gładka, świetnie smakuje z grzankami z bagietki. Można podać w jednej miseczce, ale możemy też pastę rozłożyć do małych kokilek - dla każdego indywidualną porcję.
składniki 4-6 porcji
ok 220g makreli wędzonej, bez skóry i ości
120 g jogurtu greckiego
skórka starta z 1/2 cytryny
kilka gałązek natki pietruszki
1 - 2 łyżeczki chrzanu
1 łyżka soku z cytryny lub do smaku
świeżo zmielony pieprz biały
kremowy serek do zagęszczenia
- opcjonalnie grzanki z bagietki do podania
przygotowanie Jogurt, pietruszkę i startą skórkę cytrynową włożyć do blendera. Dodać obraną ze skóry i pozbawiona ości makrelę, Miksować na gładką masę. Przełożyć do miski dodać chrzan, sok z cytryny doprawić pieprzem, wymieszać. Jeżeli pasta wyda nam się zbyt rzadka, dodać trochę serka. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać pietruszką. Podawać z grzankami i kawałkami cytryny . Smacznego!