Pasta jajeczna z awokado
Pasta jajeczna z awokado
Lubicie pasty do pieczywa?
Ja bardzo. Najbardziej takie banalne w przygotowaniu jak ta dzisiejsza. Technika jej przyrządzenia jest dowolna. Można siekać, rozgniatać lub miksować. Ja lubię, jak składniki nie są całkiem zmiażdżone i można wyczuć poszczególne smaki. Jajka na twardo, awokado, orzechy i szczypta przypraw... Połączone razem tworzą naprawdę smaczne smarowidło. Jak dla mnie dodatkowy plus, to brak majonezu, którego nie jestem w stanie sobie odmówić przy tradycyjnej paście jajecznej. To jak? Skusicie się na kanapeczkę?
Składniki: 1 miękkie awokado
2-3 jaja ugotowane na twardo
sok z 1/2 limonki
2 łyżki uprażonych i posiekanych orzechów włoskich
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
½ łyżeczki chili w płatkach (mniej jeżeli nie lubicie pikantnych potraw)
sól do smaku
½ ząbka czosnku (opcjonalnie)
Jajka i awokado rozgnieść, zmiksować lub posiekać. Wymieszać z sokiem z limonki, orzechami i natką. Opcjonalnie można dodać posiekany lub zmiażdżony czosnek. Doprawić według smaku. Pasta najlepsza jest z ziarnistym pieczywem.
Smacznego!
Składniki: 1 miękkie awokado
2-3 jaja ugotowane na twardo
sok z 1/2 limonki
2 łyżki uprażonych i posiekanych orzechów włoskich
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
½ łyżeczki chili w płatkach (mniej jeżeli nie lubicie pikantnych potraw)
sól do smaku
½ ząbka czosnku (opcjonalnie)
Jajka i awokado rozgnieść, zmiksować lub posiekać. Wymieszać z sokiem z limonki, orzechami i natką. Opcjonalnie można dodać posiekany lub zmiażdżony czosnek. Doprawić według smaku. Pasta najlepsza jest z ziarnistym pieczywem.
Smacznego!