Okonomiyaki

Okonomiyaki

Okonomiyaki to rodzaj japońkiego fast foodu, smażonego placka, do którego dodatki można dobrać według swojego gustu. W Japonii popularne są szczególnie dwa rodzaje okonomiyaki – te pochodzące z Hiroshimy oraz te z Osaki. Obie wersje nieco się różnią sposobem przygotowania.
Ja już od jakiegoś czasu czaiłam się na okonomiyaki z Osaki, gdzie bazę stanowi ciasto kapuściane ;) A dodatkową motywacją było wspólne gotowanie z Siankoo i Panną Malwinną.
W okonomiyaki fajne jest to, że składniki na niego znajdują się niemal w każdej lodówce... no, może z dwoma wyjątkami. Pierwszy to bulion dashi, który robi się z ryby i alg, a drugi to płatki wędzonego tuńczyka bonito, którym posypuje się potrawę tuż przed podaniem. O ile dashi od biedy można zastąpić normalnym bulionem warzywnym, o tyle płatki bonito są nie do podrobienia, a nie mogąc ich zdobyć, zmuszona byłam je pominąć... Trochę szkoda, po płatki pod wpływem pary unoszącej się z gorącego placka fantastycznie poruszają się („tańczą”), co daje niesamowity efekt.
No ale trudno, ich brak i tak nie był w stanie mnie zniechęcić ;) Bo okonomiyaki są naprawdę świetne – łatwe do zrobienia, niedrogie, no i przede wszystkim bardzo smaczne. A co dodatkowo jest fajne, dodatki można samodzielnie skomponować.
My jeden placek zrobiliśmy z szynką i papryką, drugi z krewetkami i marchewką, a trzeci z tuńczykiem i kukurydzą. Trudno mi powiedzieć, który był najsmaczniejszy :)


Zdjęcie - Okonomiyaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
OKONOMIYAKI
(3 porcje)
½ główki kapusty pekińskiej (lub podobna objętościowo ilość kapusty włoskiej lub młodej białej),
1 cebulka dymka,
kawałek pora,
2 jajka,
150ml bulionu warzywnego,
130g mąki pszennej,
25g mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sosu sojowego,
1 łyżeczka cukru,
szczypta soli,

olej do smażenia propozycje dodatków (do wyboru):
krewetki lub inne owoce morza,
tuńczyk z puszki,
plastry szynki lub boczku,
kukurydza,
marchewka starta w słupki,
papryka pokrojona w paseczki,
pieczarki,
majonez do dekoracji,
pokruszone wodorosty nori do posypania,
płatki tuńczyka bonito (katsuobushi) do posypania,
szczypior z cebulki dymki do posypania

sos do okonomiyaki:
2 łyżki ketchupu,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki octu ryżowego,
2 łyżki cukru,
1 łyżka mirin lub białego wina,
sól do smaku


Aby przygotować sos do okonomiyaki, należy podane składniki wymieszać, aż do rozpuszczenia się cukru.
Jajka, obie mąki, proszek do pieczenia, bulion, sos sojowy, cukier i sól wymieszać – ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Kapustę poszatkować, cebulkę i pora drobno pokroić, dodać do ciasta i wymieszać.
Rozgrzaną, nieprzywierającą patelnię natłuścić niewielka ilością oleju. Zmniejszyć ogień do średniego. Nałożyć 1/3 ciasta, tworząc spory, okrągły placek. Gdy okonomiyaki smaży się z jednej strony, na wierzchu ułożyć wybrane dodatki mięsne i warzywne. Po ok. 7 minutach za pomocą łopatki obrócić placen na drugą stronę i smażyć kolejne 7 minut. Ogień nie może być zbyt duży, w przeciwnym razie placek zbyt mocno zrumieni się z wierzchu, a w środku zostanie surowy.
Usmażone okonomiyaki przełożyć na talerz, polać sosem i majonezem. Posypać płatkami tuńczyka bonito, pokruszonymi wodorostami i/lub szczypiorem z cebulki.



Okonomiyaki z szynką i papryką podczas smażenia: Zdjęcie - Okonomiyaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Okonomiyaki z tuńczykiem i kukurydzą: Zdjęcie - Okonomiyaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Okonomiyaki z krewetkami i marchewką: Zdjęcie - Okonomiyaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów