Bagietki z grillowaną persymoną i granatem
Mam niebywałą słabość do bagietek, Ci którzy towarzyszą mi już dłuższą chwilę w moich kulinarnych zapiskach wiedzą, że w tej kwestii jestem bardzo uległa i bez większych skrupułów oddam kawałek mięsa za chrupiący, domowej roboty wypiek śniadaniowy. Z persymoną zaprzyjaźniłam się niedawno, zawsze wydawała mi się mdła w smaku, do czasu kiedy postanowiłam jej smak wzbogacić nie tylko dodatkami, ale również zgrillować. Persymona znana też jako kaki jest doskonałym źródłem witaminy A, zawiera też witaminę C i błonnik. Nie bez znaczenia jest także bogactwo związków fitochemicznych wykazujących działanie przeciwutleniające. Persymona zawiera więcej rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, fenoli i niektórych minerałów niż jabłko.
Składniki na 6 porcji
Czas przygotowania: 20 min + 13 h wyrastanie + 20 min pieczenie Bagietki
800 g mąki
2 łyżeczki drożdży instant
2 łyżeczki oliwy z oliwek
2 łyżeczki cukru
2,5 łyżeczki soli
2 i 2/3 szk letniej wody
Dodatkowo
200 g szynki długo-dojrzewającej
200 g sera koziego w plastrach
1/2 owocu granatu
2 owoce persymony
4 garście rukoli
100 g musztardy francuskiej gruboziarnistej
Przygotowanie
1. Bagietki-w robocie mieszamy składniki ciasta, przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc.
2. Rano wyrzucamy ciasto na ściereczkę wysypaną mąką, formujemy kulę i odstawiamy na ok 1 godzinę.
3. Kroimy ciasto na 6 porcji, na natłuszczonej blaszce formujemy paski, piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, bagietki posypujemy gruboziarnistą solą, pieczemy ok 20 minut
4, Upieczone bagietki przekrawamy w poprzek, smarujemy gruboziarnistą musztardą, układamy plaster szynki i koziego sera, wstawiamy pod dość mocno nagrzany grill i czekamy aż ser się rozpuści 5. Na patelni grillowej rumienimy plasterki persymony 6. Bagietki wyjmujemy z piekarnika, układamy plasterki grillowanej persymony, garść rukoli i pestki granatu, przykrywamy górną częścią bagietki posmarowanej musztardą, podajemy na ciepło
Lifestyle-owe bagietki!