Przekąska z królika - Antipasto di coniglio
Dzisiaj przepis na znakomitą włoską przekąskę z królika. Wymaga nieco cierpliwości, jej przygotowanie zajmie trochę czasu. Ale warto, gdyż mięso królika jest bardzo zdrowe, a przy tym smaczne i delikatne. Marynujemy je w aromatycznej oliwie, podajemy z suszonymi pomidorami, ostrymi papryczkami i dobrym, najlepiej domowym, pieczywem. Wywar, który zostanie nam po gotowaniu królika jest rewelacyjny w smaku. Pierwszy raz taki jadłam - i był to jeden ze smaczniejszych wywarów jaki udało mi się ugotować, delikatny ale równocześnie dosyć wyrazisty . Robiłam z połowy porcji i moim zdaniem, jeżeli nie przewidujemy gości, jest to porcja wystarczająca. Moczenie mięsa w wodzie z octem stosuje się w celu zlikwidowania specyficznego zapachu króliczego mięsa.
Przepis znalazłam na blogu Kuchnia nad Atlantykiem, tam też radzę zajrzeć po ciekawe informacje dotyczące i rejonu i kuchni Lombardii .
składniki
1 sprawiony królik o wadze ok. 1 kg
1 łyżka octu
woda
Składniki zalewy do gotowania:
2 marchewki
1 cebula
1 por
2 gałęzie selera naciowego
5 ząbków czosnku
kilka gałązek pietruszki
6 listków laurowych
15 ziarenek czarnego pieprzu
8 ziarenek jałowca
2 gałązki świeżego rozmarynu
4 gałązki świeżego tymianku
8 listków świeżej szałwii
sól do smaku
Składniki zalewy oliwnej:
6 dużych ząbków czosnku
4 listki laurowe
10 ziarenek pieprzu - lekko rozgniecione
6 ziarenek jałowca - rozgniecione
1 łyżeczka posiekanych świeżych listków rozmarynu
oliwa z oliwek do zalania mięsa (co najmniej 200 ml)
Przygotowanie:
Królika umyć i osuszyć. Podzielić na mniejsze kawałki. Zalać wodą z dodatkiem octu, tak żeby całkowicie przykryła mięso i wstawić do lodówki na 12 godz. Mięso warto obciążyć talerzem, aby cały czas było zakryte wodą. Po 12 godzinach wodę odlać. Warzywa obrać pokroić na spore kawałki. Do garnka odpowiedniej wielkości włożyć kawałki królika, warzywa, przyprawy i zioła ( czosnek, natkę pietruszki, listki laurowe, lekko rozgniecione ziarenka czarnego pieprzu, jałowiec, rozmaryn, tymianek i szałwię) Zalać wodą, tylko tyle aby zakryła mięso i warzywa. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na minimalnym ogniu aż mięso będzie całkowicie miękkie - ok. 90 minut. Posolić do smaku pod koniec gotowania. Mięso zostawić w wywarze do ostygnięcia. Przestudzonego królika wyjąć, oddzielić i wyrzucić kości, mięso podzielić na podobnej wielkości kawałki. Do odpowiedniego naczynia najlepiej kamionkowego lub szklanego, włożyć mięso, dodać pokrojony w plasterki czosnek, liść laurowy, pieprz, jałowieć, rozmaryn. Delikatnie wszystko wymieszać, i lekko przycisnąć aby mięso było ułożone w miarę ściśle. Wszystko zalać oliwą, tak aby mięso było całkowicie przykryte. Przykryć folią spożywczą i wstawić na 1 - 2 dni do lodówki. Podawać jako przystawkę lub przekąskę z oliwkami, suszonymi pomidorami i pieczywem. Smacznego!