Świąteczne orzechy
Mam zaszczyt zaprosić Was do pobrania świątecznego e-booka z serwisu kulinarnego https://zpierwszegotloczenia.pl/ do którego tworzenia zostałam poproszona wraz z 4 innymi bloggerkami. E-book zawiera 50 ciekawych przepisów wigilijnych oraz świątecznych. Będziecie tam mogli znaleźć pomysły na ciekawe przystawki, napoje, słodkości, zupy oraz dania główne. Poniższy przepis to jeden z moich pomysłów na wprowadzenie magii do Waszych domów na nadchodzące Święta. Wraz z nadejściem grudnia, nasze domy zaczyna wypełniać aromat przypraw, a to głównie za sprawą wszechobecnego cynamonu, który w pierwszej kolejności trafi do pierników. Przyprawy odgrywają ważną rolę w kuchni, w dobrej konfiguracji potrafią przemienić proste danie w wyrafinowaną propozycję. Orzechy goszczą na stołach wielu przyjęć, są zdrowe i świetnie spełniają rolę tzw. "czekadełka" pojadanego między kolejnymi odsłonami kuchennego zacisza. Podprażone i doprawione cynamonem oraz imbirem, który znajduje się w przyprawie garam masala, sprawią, że goście nie będą mogli się od nich oderwać.
Składniki na ok 5 osób
Czas przygotowania: 10 min
100 g orzechów makadamia
100 g orzechów pekan
100 g orzechów włoskich
100 g orzechów laskowych
100 g obranych pistacji
100 g orzechów brazylijskich
2 łyżeczki przyprawy garam masala
1 łyżeczka gruboziarnistej soli
2 łyżki miałkiego cukru brązowego
2 łyżki oleju rzepakowego kujawski ze smakiem papryka ostra, pomidory, bazylia
3 gałązki rozmarynu
Przygotowanie:
1. Orzechy podprażamy ok 4 minuty na suchej patelni 2. Dodajemy przyprawę garam masala, podrzucamy orzechy na patelni żeby dobrze pokryły się przyprawą, dodajemy sól, cukier i olej, mieszamy i zsypujemy na blaszkę 3. Doprawiamy orzechy solą i siekanym świeżym rozmarynem, podajemy na ciepło