Sos porowy z małżami
Chciałam wszystkim złożyć serdeczne życzenia noworoczne, aby wszystkie marzenia się spełniły, postanowienia w 100 procentach zostały zrealizowane i samych pięknych i smacznych chwil, a takie będą jak będziecie do mnie zaglądać - obiecuję:-) A dzisiaj chciałam Wam zaproponować pyszny sos, doskonały do ryb, ale też pasuje do makaronów. Ja miałam okazję go skosztować na warsztatach kulinarnych z ryb w Studio Kulinarnym Look&Cook, a prowadzonych przez Maćka Ostrowskiego. Myślę, że będzie się świetnie nadawał na uroczysty obiad. Podałam go do pieczonego halibuta i wzbudził miłe reakcje współbiesiadników;-)
Składniki:
- 100 g małży w naturalnej zalewie,
- 1-2 szalotki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 pory (białe części),
- 50-100 ml białego wina,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 1 masła,
- 1 łyżka oleju,
- sól, pieprz, cukier,
- pół pęczka natki pietruszki.
Przygotowanie:
Pory dokładnie umyć i pokroić w półtalarki. Szalotki i czosnek posiekać w drobną kosteczkę. Wszystko razem przesmażyć na oleju i maśle. Wlać wino, odparować połowę i wlać śmietankę. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dusić do konsystencji sosu. Dodać małże i posiekaną natkę pietruszki. Chwilę jeszcze razem poddusić. Podawać ryby na sosie.