Ostatnio szukalam pomyslu na koreczki z zielonym ogorkiem, bo budowanie koreczkowej "wiezy" jakos nie bardzo mi sie podobalo tym razem. Pomyslalam wiec by zrobic koreczki w stylu mojej szybkiej przekaski jaka czasem zjadam. Jak sie potem okazalo takie koreczki staly sie hitem przyjecia. Znikaly z polmiska w oka mgnieniu. Do tego byly lekkie i swieze.
Parówki choć nie są zbyt zdrowe, to jednak goszczą w naszym domu - od czasu do czasu. Jadamy je,ale wybieramy zawsze te co mają największą zawartość mięsa. Z ulubionym boczkiem mojej sześcioletniej córki i żółtym serem.
Twaróg kruszymy do miseczki solimy go lekko do smaku. Tuńczyka odcedzamy z zalewy i dodajemy do twarożku. Cebulę siekamy drobno dodajemy do pasty. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem kolorowym. Ogórki dobrze myjemy łyżeczką wyciągamy pestki...
Szwedzkie torty w wersji wytrawnej robione są w bardzo wielu konfiguracjach. Są torty na bazie łososia lub innych ryb, krewetek, raków, ale również wędlin czy jajek. Jako dodatek świeże warzywa, zioła nieraz owoce. Przepięknie zdobione i niesamowicie zdrowe. Taki tort postawiony na stole zdecydowanie będzie największą jego ozdobą.
Tak przygotowana staje się bardzo miękka, traci swoją ostrość i świetnie komponuje się ze wszelkimi mięsami. W moim wypadku zestawiłam ją z porcją wołowiny i wypadła naprawdę rewelacyjnie. Śmietanka, w której pieką się cebule staje się gęsta i pokrywa każde warzywo przepysznym sosem.
Potrzeba matką wynalazków!
Jakiś czas temu właśnie tą metodą powstały te racuszki i od tj pory na stałe zagościły w moim menu!
Racuchy wielowarzywne, bo o nich mowa, robię z kalarepki , marchewki i odrobiny selera – są nie tylko smaczne, ale i zdrowe!