Racuszki wielowarzywne

Racuszki wielowarzywne
  • SKŁADNIKI:
  • ( ok. 4-5 szt )
  • * kalarepa - 1 szt
  • * marchew duża - 1 szt
  • * seler mały - 1 szt
  • * jajko - 1 szt
  • * mąka - 3 łyżki
  • * sól - 1 szczypta
  • * pieprz - 1 szczypta
  • * olej do smażenia

 

Ileż to razy jest tak , że nie mamy pomysłu na obiad …

Ja wtedy zawsze zaglądam do lodówki i kombinuję ;)

Jak wiemy : potrzeba matką wynalazków!

Jakiś czas temu właśnie tą metodą powstały te racuszki i od tj pory na stałe zagościły w moim menu!

Racuchy wielowarzywne, bo o nich mowa , robię z kalarepki , marchewki i odrobiny selera – są nie tylko smaczne , ale i zdrowe!

Podane z delikatnym sosem np.śmietankowym nasycą jak 2 daniowy obiad ;)

Spróbujcie!

Zdjęcie - Racuszki wielowarzywne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Warzywa obieramy , trzemy na tarce na dużych oczkach.

Dodajemy jajko , mąką oraz przyprawy.

( Jeśli masa jest zbyt gęsta możemy dodać 2 łyżki mleka ).

Całość dokładnie mieszamy i smażymy średniej wielkości racuszki na mocno rozgrzanym oleju!

Odsączamy na papierowym ręczniku.

Zajadamy!

Zdjęcie - Racuszki wielowarzywne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów