Racuszki wielowarzywne
- SKŁADNIKI:
- ( ok. 4-5 szt )
- * kalarepa - 1 szt
- * marchew duża - 1 szt
- * seler mały - 1 szt
- * jajko - 1 szt
- * mąka - 3 łyżki
- * sól - 1 szczypta
- * pieprz - 1 szczypta
- * olej do smażenia
Ileż to razy jest tak , że nie mamy pomysłu na obiad …
Ja wtedy zawsze zaglądam do lodówki i kombinuję
Jak wiemy : potrzeba matką wynalazków!
Jakiś czas temu właśnie tą metodą powstały te racuszki i od tj pory na stałe zagościły w moim menu!
Racuchy wielowarzywne, bo o nich mowa , robię z kalarepki , marchewki i odrobiny selera – są nie tylko smaczne , ale i zdrowe!
Podane z delikatnym sosem np.śmietankowym nasycą jak 2 daniowy obiad
Spróbujcie!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Warzywa obieramy , trzemy na tarce na dużych oczkach.
Dodajemy jajko , mąką oraz przyprawy.
( Jeśli masa jest zbyt gęsta możemy dodać 2 łyżki mleka ).
Całość dokładnie mieszamy i smażymy średniej wielkości racuszki na mocno rozgrzanym oleju!
Odsączamy na papierowym ręczniku.
Zajadamy!