Tegoroczne kulinarne inspiracje na Sylwestra zaczynam od przepisu na małe, wytrawne „ciastka” nadziewane szpinakiem, serem feta i pomidorowym pesto. To połączenie śródziemnomorskich smaków, które zawsze świetnie się sprawdza!
Wytrawne tarteletki z dodatkiem marynowanej fety, czarnych oliwek, suszonych pomidorów i marynowanego czosnku. Doskonałe jako przystawka lub przekąska. Smaczne i aromatyczne. Wymagają wcześniejszego zamarynowania sera. Ja zrobiłam od razu cały słoik, bo ser jest pyszny. Świetnie się komponuje z suszonymi pomidorami i będzie również doskonałym dodatkiem do świeżo upieczonego chleba
Według tego przepisu robiłam kiedyś wytrawne muffiny. Smakują wyśmienicie. Tym razem miałam ochotę na malutkie bułeczki, które mogę zapakować do niewielkiego pudełka na lunch i zabrać do pracy.
Salsa cruda to prosta meksykańska salsa z dojrzałych pomidorów. Jedna z najpopularniejszych i najczęściej wykorzystywanych do meksykańskich potraw. W przeciwieństwie do salsy verde nie trzeba do niej wymyślnych składników :)
Ja nie należę do osób bezmięsnych. (...) Jednak jeśli mam wybór to bardzo chętnie na talerz nałożę upieczone warzywka. Cukinia, papryka czy właśnie bakłażan. Można go po prostu podać prosto z kratki, ja jednak dzisiaj Wam zaproponuję wersję bardziej wykwintną.
Nakládaný hermelín to jeden z klasyków czeskiej kuchni. A już na pewno klasyk totalny, jeśli chodzi o przekąski do piwa. Hermelín to czeski ser bardzo zbliżony do powszechnie znanego camemberta. Kilkudniowe marynowanie w oleju z przyprawami czyni go niezwykle aromatycznym i miękkim.
Przepis, na tą gotowaną roladę z kurczaka, jest bardzo prosty, a w efekcie końcowym, mięso zaskakuje smakiem i wyglądem. Ta rolada jest pyszna! Do tego pięknie się prezentuje i z pewnością można powiedzieć, że należy do lekkich, dietetycznych potraw.
Marynowanie mięsa pełni podwójną rolę. po pierwsze wzbogaca smak mięsa. Po drugie mięso kruszeje i jest soczyste. Są dwa sposoby marynowania: na sucho i mokro...
Jeżeli jeszcze nie macie dosyć świątecznego śledzika, proponuję jego wersję w stylu orientalnym. Delikatny śledź w lekko pikantnym sosie z curry, z cebulką i suszonymi śliwkami i rodzynkami dla przełamania smaku. Pyszne i szybkie, doskonałe na każdą imprezę;).