Salsa cruda
Salsa cruda to prosta meksykańska salsa z dojrzałych pomidorów. Jedna z najpopularniejszych i najczęściej wykorzystywanych do meksykańskich potraw. W przeciwieństwie do salsy verde nie trzeba do niej wymyślnych składników :)
SALSA CRUDA
3-4 dojrzałe pomidory,
50ml soku pomidorowego,
1-2 ząbki czosnku,
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry,
szczypta cukru,
1 zielona papryczka chili np. jalapeno (można mniej, wg uznania),
½ płaskiej łyżeczki mielonego kuminu,
2 cebulki dymki, sól
Pomidory umyć, osuszyć, oddzielić miękkie pestki, a miąższ posiekać. Dodać drobno posiekany czosnek, posiekaną kolendrę, chili (bez pestek) i cebulki dymki, doprawić cukrem, kuminem i solą. Schłodzić w lodówce.