Grilowany bakłażan nadziewany pasta z ciecierzycy
Myślę, że to danie spodoba się wszystkim tym którzy uwielbiają grillowanie, jednak nie do końca to, co z niego zazwyczaj się zdejmuje. Ostatnio idąc na taką rusztową imprezę jedna z koleżanek powiedziała: No, pojem coś pod warunkiem, że będą jakieś sałatki.
Na kratce grillowej najczęściej ląduje kiełbasa, karkówka czy kaszanka. Dla osoby bezmięsnej najczęściej zostają dodatki (pod warunkiem, że są) lub sączenie napojów i przyglądanie się jak inni pałaszują kolejne mięsne smakowitości.
Ja nie należę do osób bezmięsnych. Kiełbasy raczej unikam z zasady, ale nie pogardzę dobrą kaszanką, a karkówkę wprost uwielbiam. Jednak jeśli mam wybór to bardzo chętnie na talerz nałożę upieczone warzywka. Cukinia, papryka czy właśnie bakłażan. Można go po prostu podać prosto z kratki, ja jednak dzisiaj Wam zaproponuję wersję bardziej wykwintną.
Grillowany bakłażan nadziewany pastą z ciecierzycy
SKŁADNIKI:
- 2 bakłażany
- mała puszka ciecierzycy
- 2-3 ząbki czosnku
- pół szklanki posiekanej natki pietruszki
- oliwa
- sok z cytryny do smaku
- sól
W tym czasie przygotować pastę z ciecierzycy. Ciecierzycę odsączyć, zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać 2-3 łyżki oliwy, roztarty z solą czosnek, drobno posiekaną natkę i wymieszać. Doprawić solą i sokiem z cytryny.
Plastry bakłażana odsączyć z soku, który pojawi się w dość dużej ilości, posmarować oliwą i upiec z obu stron na grillu.
Gorące plastry smarować pastą , zawijać i podawać.
Grillowany bakłażan nadziewany pastą z ciecierzycy
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: