Wytrawne bułeczki z chorizo, papryką i parmezanem

Wytrawne bułeczki z chorizo, papryką i parmezanem

Według tego przepisu robiłam kiedyś wytrawne muffiny. Smakują wyśmienicie. Tym razem miałam ochotę na malutkie bułeczki, które mogę zapakować do niewielkiego pudełka na lunch i zabrać do pracy. Dlatego papilotki, których używamy do pieczenia muffinek wypełniłam mniejszą ilością ciasta. W ten sposób uzyskałam zgrabne i smaczne mini bułeczki.  Trzeba pamiętać, że do pieczenia mini bułeczek należy drobniej pokroić chorizo i paprykę niż do ciasta na muffiny. Z tej porcji ciasta wychodzą 24 sztuki bułeczek natomiast ilość muffinek
będzie o połowę mniejsza.

 

Zdjęcie - Wytrawne bułeczki z chorizo, papryką i parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji –  24 szt.

Czas wykonania –  30 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 2  szkl mąki
  • ½ szkl drobno pokrojonego chorizo
  • ½ szkl startego parmezanu
  • ¼ szklanki pieczarek startych na dużych oczkach
  • ½ żółtej papryki, drobno pokrojonej
  • ½ czerwonej papryki, drobno pokrojonej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 125 g stopionego masła
  • 1 szkl mleka
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Zdjęcie - Wytrawne bułeczki z chorizo, papryką i parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 Sposób wykonania:

  1. piekarnik nagrzewamy do 180 ̊ C,
  2. wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy,
  3. dodajemy mleko, jajko i przestudzone, stopione masło,
  4. mieszając, dokładnie łączymy wszystkie składniki,
  5. papierowe foremki do muf finek układamy na blachę,
  6. do każdej foremki wkładamy około 1 czubatą łyżkę ciasta, tak żeby foremkę wypełnić do 1/3 jej wysokości.
  7. wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 12 -15 min

 

Zdjęcie - Wytrawne bułeczki z chorizo, papryką i parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 



Kategorie przepisów