Wytrawne bułeczki z chorizo, papryką i parmezanem
Według tego przepisu robiłam kiedyś wytrawne muffiny. Smakują wyśmienicie. Tym razem miałam ochotę na malutkie bułeczki, które mogę zapakować do niewielkiego pudełka na lunch i zabrać do pracy. Dlatego papilotki, których używamy do pieczenia muffinek wypełniłam mniejszą ilością ciasta. W ten sposób uzyskałam zgrabne i smaczne mini bułeczki. Trzeba pamiętać, że do pieczenia mini bułeczek należy drobniej pokroić chorizo i paprykę niż do ciasta na muffiny. Z tej porcji ciasta wychodzą 24 sztuki bułeczek natomiast ilość muffinek
będzie o połowę mniejsza.
Ilość porcji – 24 szt.
Czas wykonania – 30 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 2 szkl mąki
- ½ szkl drobno pokrojonego chorizo
- ½ szkl startego parmezanu
- ¼ szklanki pieczarek startych na dużych oczkach
- ½ żółtej papryki, drobno pokrojonej
- ½ czerwonej papryki, drobno pokrojonej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 125 g stopionego masła
- 1 szkl mleka
- 1 roztrzepane jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób wykonania:
- piekarnik nagrzewamy do 180 ̊ C,
- wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy,
- dodajemy mleko, jajko i przestudzone, stopione masło,
- mieszając, dokładnie łączymy wszystkie składniki,
- papierowe foremki do muf finek układamy na blachę,
- do każdej foremki wkładamy około 1 czubatą łyżkę ciasta, tak żeby foremkę wypełnić do 1/3 jej wysokości.
- wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 12 -15 min