Przekąski (na Sylwestra)- wytrawne roladki ze szpinakiem
Święta minęły, nie zostaje nam więc nic innego niż zacząć myśleć o sylwestrowej zabawie i o tym, co podamy na przyjęciu.
Najlepiej moim zdaniem sprawdzają się małe przekąski, rzeczy które można jeść bez użycia noża i widelca, choć naturalnie i ciepłe dania są na udanym przyjęciu niezastąpione.
Tegoroczne kulinarne inspiracje na Sylwestra zaczynam od przepisu na małe, wytrawne „ciastka” nadziewane szpinakiem, serem feta i pomidorowym pesto. To połączenie śródziemnomorskich smaków, które zawsze świetnie się sprawdza!
Przekąski (na Sylwestra)- wytrawne roladki ze szpinakiem Składniki- ciasto francuskie - 1 opakowanie
- szpinak - mrożony, 1 opakowane (ok. 1/2 kg)
- cebula - 1 szt
- czosnek - 1 ząbek
- pesto z pomidorów - 4 łyżki
- ser feta - ok. 150 g (użyłam z zalewy)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
- olej - 2 łyżki
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i zeszklij. Dodaj lekko rozgnieciony ząbek czosnku i szpinak. Smaż na małym ogniu, aż szpinak się odmrozi (można pod przykryciem). Dopraw do smaku solą (nie dużo, feta jest słona), pieprzem i gałką muszkatołową. Ostudź.
Na cieście francuskim rozsmaruj pesto, na nim warstwę szpinaku. Na wierzchu ułóż kawałki sera feta. Zwiń wzdłuż jak roladę. Pokrój w poprzek na paski o szerokości ok.1,5 cm.
Gotowe roladki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (poziomo, farszem do góry), wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 oC, piecz do zarumieniania, ok. 15 minut.