Przekąski (na Sylwestra)- wytrawne roladki ze szpinakiem

Przekąski (na Sylwestra)- wytrawne roladki ze szpinakiem

Święta minęły, nie zostaje nam więc nic innego niż zacząć myśleć o sylwestrowej zabawie i o tym, co podamy na przyjęciu.

Zdjęcie - Przekąski (na Sylwestra)- wytrawne roladki ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiNajlepiej moim zdaniem sprawdzają się małe przekąski, rzeczy które można jeść bez użycia noża i widelca, choć naturalnie i ciepłe dania są na udanym przyjęciu niezastąpione.

Zdjęcie - Przekąski (na Sylwestra)- wytrawne roladki ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiTegoroczne kulinarne inspiracje na Sylwestra zaczynam od przepisu na małe, wytrawne „ciastka” nadziewane szpinakiem, serem feta i pomidorowym pesto. To połączenie śródziemnomorskich smaków, które zawsze świetnie się sprawdza!

Zdjęcie - Przekąski (na Sylwestra)- wytrawne roladki ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Follow my blog with Bloglovin

Przekąski (na Sylwestra)- wytrawne roladki ze szpinakiem

Agata, 27 grudnia 2012

Zdjęcie - Przekąski (na Sylwestra)- wytrawne roladki ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i zeszklij. Dodaj lekko rozgnieciony ząbek czosnku i szpinak. Smaż na małym ogniu, aż szpinak się odmrozi (można pod przykryciem). Dopraw do smaku solą (nie dużo, feta jest słona), pieprzem i gałką muszkatołową. Ostudź.

Na cieście francuskim rozsmaruj pesto, na nim warstwę szpinaku. Na wierzchu ułóż kawałki sera feta. Zwiń wzdłuż jak roladę. Pokrój w poprzek na paski o szerokości ok.1,5 cm.

Gotowe roladki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (poziomo, farszem do góry), wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 oC, piecz do zarumieniania, ok. 15 minut.

Kategorie przepisów