Roladki z wędzonego łososia z orzechami i serkiem mascarpone
Tak podane roladki są bardzo delikatne. Dla zaostrzenia smaku można dodać więcej soku z cytryny lub dołożyć ulubionej przyprawy.
Trudność, jaką możecie napotkać, to zwijanie płatu łososia. Nie wszystkie są równe, czasami rozrywają się. Wtedy można nałożyć jeden na drugi i śmiało smarować nadzieniem.
Składniki:
200 g wędzonego łososia (1 opakowanie)
130 g serka mascarpone
1 łyżka suszonego koperku
sól
pieprz
3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
cytryna
szczypiorek do dekoracji
Plastry łososia wyjąć z opakowania i rozłożyć na desce. Do serka mascarpone dodać zmielone orzechy włoskie, suszony koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem, a potem dokładnie wymieszać. Serek nałożyć na plastry łososia i zrolować. Roladki schłodzić w lodówce.
Przed podaniem przekroić na połówki i udekorować plastrami cytryny, pokrojonym szczypiorkiem.
Czas przygotowania: około 15 minut
liczba porcji: 4 osoby