Jajka zapiekane z szynką i szpinakiem
To pyszna, pachnąca ziołami propozycja na weekendowe śniadanie. Wybrałam życzenie Moniki, która miała apetyt na „jajko zapieczone w kokilce z jakimiś pysznymi dodatkami i do tego grzanki pokrojone w paseczki do maczania w tym jajku”. Mam nadzieję, że Monika lubi szpinak???. W tym spontanicznym, małym konkursie dla sympatyków Restauracji Domowej na Facebooku wyrażone zostały bardzo ciekawe życzenia na śniadaniowe menu. I wszystkim Wam ślicznie dziękuję za udział, ochotę i czas, w którym wpadacie i dzielicie się ze mną opiniami i pomysłami. Z przyjemnością wybrałabym i zrealizowała wszystkie, ale mam tylko jedną nagrodę. Tak więc książka wędruje do Moniki. Życzę Wam pogodnego i smakowitego niedzielnego poranka.;)
Ilość porcji – 1
Czas wykonania – 20 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 2 jajka
- garść szpinaku
- 1 czubata łyżka startego parmezanu (może być inny ser)
- 1 duży plaster szynki wiejskiej
- ¼ łyżeczki tymianku
- ¼ łyżeczki bazylii
- sól
- pieprz świeżo mielony
- kawałek masła do wysmarowania naczynia
na grzanki
- 3-4 kromki pieczywa np. bagietki
- kawałek masełka ziołowego lub masła i ulubionych ziół suszonych
Sposób wykonania:
- rozgrzewamy piekarnik do 180˚C,
- do miseczki wsypujemy ser i zioła, mieszamy,
- szynkę kroimy w paseczki,
- szpinak blanszujemy, odcedzamy i delikatnie solimy (można go również przesmażyć na odrobinie masła ale niekoniecznie),
- przygotowujemy grzanki: : kromki pieczywa smarujemy masłem ziołowym, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 5 min.,
- w tym czasie: naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wbijamy dwa jajka (należy uważać żeby żółtko się nie rozlało),
- na jajkach (białkach jaj) układamy szpinak i szynkę, posypujemy serem z ziołami,
- całość oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem,
- wstawiamy do piekarnika na około 10 min. aż białka się zetną a żółtko pozostanie płynne.
Dziękuję Moniko:) Książka jest Twoja. Mam nadzieję, że znajdziesz w niej inspiracyjne pomysły i odnajdziesz również swoje smaki.
Inne propozycje:
pikantne śniadanie prosto z patelni
chrupiace sniadanko ze szpinakiem i gorgonzola