Sos Tysiąca Wysp

Sos Tysiąca Wysp

Na pewno wszyscy znacie sos powstały z połączenia majonezu i ketchupu. Pewnie większość z Was wpadła na to połączenie sama. Ja, gdy byłam mała, oczywiście też je „odkryłam” i byłam przekonana, że to mój własny, niepowtarzalny i niespotykany na skalę światową wynalazek ;)

Tymczasem majonez i ketchup stanowi też bazę do jednego z najpopularniejszych na świecie sosów – sosu tysiąca wysp. Ta ładna nazwa pochodzi od regionu Tysiąca Wysp na pograniczu USA i Kanady, gdzie – jak podaje Wikipedia - mieszkała jego wynalazczyni Sophia LaLonde, która przekazała swoją recepturę aktorce teatralnej May Irwin oraz właścicielowi hotelu Harold. May wymyśliła nazwę sosu, a hotel pierwszy raz umieścił sos 1000 wysp w swoim menu. Kiedy nowy sos zyskał popularność, hotel zmienił swoją nazwę na 1000 Island Inn. W hotelu tym do tej pory sprzedaje się oryginalny sos w butelkach.

Od tego czasu powstało oczywiście mnóstwo jego wersji. Najczęściej do sosu dodaje się świeżą paprykę, pikle, oliwki, pietruszkę, cebulę i jajka na twardo.
Ja podaję swoją wersję, aczkolwiek z reguły nie trzymam się sztywno konkretnych proporcji :)

Zdjęcie - Sos Tysiąca Wysp - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
SOS TYSIĄCA WYSP
½ szklanki majonezu,
1/3 szklanki ketchupu,
1 ogórek konserwowy,
½ ugotowanego na twardo jajka,
¼ czerwonej papryki,
¼ cebuli, kilka sztuk oliwek (czarnych lub zielonych),
1 łyżeczka sosu Worcester,
1 łyżeczka octu winnego,
pieprz i sól do smaku

Majonez wymieszać z ketchupem. Ogórek, jajko, paprykę, cebulę i oliwki bardzo drobno posiekać. Dodać do majonezu, doprawić sosem Worcester, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

Podawać do sałatek, mięs, wędlin, przekąsek oraz na kanapki :)

Kategorie przepisów