Ślimaczki ze szpinakiem

Ślimaczki ze szpinakiem

Zdjęcie - Ślimaczki ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ślimaczki robiłam już naprawdę w wielu wersjach, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Była wersja cynamonowa, którą już kiedyś pokazywała Wam Tosia, wersja z pesto, z pesto z suszonymi pomidorami, a teraz przyszedł czas na szpinak. Uwielbiam go, ale musi być naprawdę dobrze doprawiony. Czosnek to absolutna podstawa.

Zdjęcie - Ślimaczki ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mam wrażenie, że wielu restauratorów nie przykłada do tego takiej wagi, bo ostatnio kilka razy, w daniach, których szpinak był główną gwiazdą natknęłam się na niedoprawioną, zieloną papę. A taki szpinak może zniechęcić wielu (czy dlatego jest przekleństwem dzieci?).

Zdjęcie - Ślimaczki ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zanim młode pokolenie, za Papayem zaczęło wcinać szpinak kilogramami (w końcu miał być drogą do siły i męstwa), podobno było karmione wielkim…mitem! Podobno, lata temu ktoś nieopatrznie przestawił błędnie przecinek, wskazując, że szpinak zawiera dużą ilość żelaza (30 g), gdy w rzeczywistości zawierał go dziesięć razy mniej. Rodzice więc siłą wciskali go dzieciom, aby były zdrowe, co pewnie doprowadziło wielu do wstrętu na całe życie. Ja bym nie miała nic przeciwko, jeśli byłby odpowiednio doprawiony:)

Zdjęcie - Ślimaczki ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wracając do bułeczek. Są naprawdę pyszne, a oliwa dodaje im miękkości. Idealne do zabrania ze sobą jako przekąska, a już najlepiej smakują podgrzane na tosterze.

Ślimaczki ze szpinakiem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny 15 minut Czas pieczenia: 25 minut Całkowity czas: 2 godziny 40 minut

Porcje: 10

Składniki
  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy
  • ok. 150 ml ciepłej wody
  • 450 g szpinaku (może być mrożony)
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • sok z połowy cytryny

Instrukcja
  1. Przygotuj szpinak. Rozgrzej na patelni łyżkę masła. Wrzuć szpinak i smaż aż wyparuje z niego cała woda. Wyciśnij czosnek, dopraw sokiem z cytryny, pieprzem cayenne, solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże, sól i oliwę. Zacznij dolewać ciepłą wodę.
  3. Zagniataj ciasto i dolewaj wodę aż uzyska jednolitą, odchodzącą od ręki, elastyczną konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
  4. Wstaw ciasto do miski, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
  5. Po upływie tego czasu wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości 1 cm.
  6. Na prostokącie rozsmaruj szpinak, zostawiając ok. 2 cm ciasta z każdego boku.
  7. Zwiń ciasto w ciasny rulon.
  8. Potnij rulon na 10 równych części. Gotowe, pocięte ślimaczki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  9. Delikatnie uklep każdego ślimaczka, przykryj je materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
  10. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  11. Wstaw ślimaczki i piecz przez ok. 25 minut, aż lekko zbrązowieją.

3.1.09

Kategorie przepisów