Dip z grillowanej papryki

Dip z grillowanej papryki

Żeby wyjście na imprezę nie kojarzyło się z niezdrowymi przekąskami, proponuję doskonałą alternatywę dla serowych czy majonezowych sosów.

Zdjęcie - Dip z grillowanej papryki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ten paprykowy dip, może być delikatny lub intensywny w smaku, doprawiony ziołami lub ostrą chili. Można maczać w nim kawałki warzyw (seler naciowy, paprykę, marchewkę pokrojoną w słupki) lub grzanki, a nawet … nachos :)

Zdjęcie - Dip z grillowanej papryki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dip z grillowanej papryki

Agata, 23 lutego 2013

SkładnikiSposób przygotowania

Paprykę opal nad ogniem kuchenki, aż jej skórka stanie się zupełnie czarna. Włóż do foliowego woreczka, zamknij i zaczekaj, aż ostygnie. Obierz ze skórki.

Do naczynia włóż twarożek i pokrojoną paprykę oraz szalotkę , zmiksuj na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i chili. Dodaj pokrojony szczypior. Wstaw na godzinę do lodówki, aby masa stężała, a smaki się połączyły.

Podawaj z warzywami pokrojonymi w słupki, grzankami lub jako dodatek do kanapek.

Kategorie przepisów