Dip z grillowanej papryki
Żeby wyjście na imprezę nie kojarzyło się z niezdrowymi przekąskami, proponuję doskonałą alternatywę dla serowych czy majonezowych sosów.
Ten paprykowy dip, może być delikatny lub intensywny w smaku, doprawiony ziołami lub ostrą chili. Można maczać w nim kawałki warzyw (seler naciowy, paprykę, marchewkę pokrojoną w słupki) lub grzanki, a nawet … nachos :)
Dip z grillowanej papryki Składniki- mielony twaróg - 200g (miękki, z 'wiaderka')
- czerwona papryka - 1 szt
- szlotka - 1 szt
- szczypior - 2 łodyżki
- sól, pieprz - do smaku
- chili - do smaku
Paprykę opal nad ogniem kuchenki, aż jej skórka stanie się zupełnie czarna. Włóż do foliowego woreczka, zamknij i zaczekaj, aż ostygnie. Obierz ze skórki.
Do naczynia włóż twarożek i pokrojoną paprykę oraz szalotkę , zmiksuj na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i chili. Dodaj pokrojony szczypior. Wstaw na godzinę do lodówki, aby masa stężała, a smaki się połączyły.
Podawaj z warzywami pokrojonymi w słupki, grzankami lub jako dodatek do kanapek.