Chrupiące ziemniaki
Pyszne, chrupiące ćwiartki ziemniaków do przygotowania w krótkim czasie. Żeby były naprawdę chrupiące, trzeba je obtoczyć w odrobinie mąki i usmażyć na rumiano w głębokim tłuszczu we frytkownicy lub na patelni. Tworzy się wtedy na nich chrupiąca skorupka, trochę grubsza niż na ziemniakach smażonych bez obtoczenia w mące. I to jest w nich fajne :)
Najlepiej do ziemniaków przygotowywanych w ten sposób użyć odmiany Irga albo Irys.
Przygotowałam je do tych roladek z polędwiczek wieprzowych
Chrupiące ziemniaki
średniej wielkości ziemniaki odmiany Irga, Irys (po 2-3 sztuki na osobę)
kilka łyżek mąki
sól
olej do smażenia w głębokim tłuszczu (co najmniej 6 cm głębokości)
Ziemniaki umyć pod bieżącą wodą. Nie obierać ani nie kroić. Włożyć do osolonego wrzątku i gotować 10 minut na małym ogniu. Odlać i przestudzić.
Zdjąć skórkę i pokroić w ćwiartki. Do miseczki wsypać mąkę. obtoczyć w niej dokładnie kawałki ziemniaków.
Rozgrzać olej (jeśli mamy termometr, olej powinien mieć 190°C) i partiami wkładać ziemniaki i smażyć. Nie za dużo ziemniaków na raz, aby olej za bardzo się nie schłodził. Smażyć na złoto-brązowy kolor. Odłożyć na chwilę na podwójną warstwę ręcznika kuchennego, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Posolić, jak tradycyjne frytki.