Pesto bazyliowe z serem z niebieską pleśnią, ricottą i orzechami
Pesto z bazylii z dodatkiem niebieskiego pleśniowego sera, ricotty i orzechów włoskich
Kremowe i delikatne dzięki ricotcie, która łagodzi ostrość niebieskiego sera.
Ze wspaniałym orzechowym posmakiem.
Do makaronów, ryżu, mięs, jako pasta do kanapek lub - mój ostatni hit - smarowidło do naleśników na słono.
Składniki:
- świeże liście bazylii z jednej doniczki (ok. 20 g)
- 40 g niebieskiego sera pleśniowego, np. lazura
- 2 czubate łyżeczki ricotty
- 20 g orzechów laskowych
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego (lub trochę więcej, jeśli woli się bardziej płynne)
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować. Można też użyć blendera. I już :) Z podanych składników wyszedł mi jeden niepełny słoiczek o pojemności ok. 200 ml. Przechowywać w lodówce do ok. tygodnia, choć tak nieduża ilość z pewnością zostanie wcześniej spożytkowana.