„Chleb z pomidorem” brzmi tak banalnie, że aż zadziwiająco. No bo jak to – kromki chleba, masło, plastry pomidora? Nieee... Katalończycy robią to inaczej. Opieczone na grillu grzanki smarują czosnkiem i nacierają połówką pomidora, w efekcie otrzymują chlebek chrupiący na dole, miękki na górze i o wspaniałym aromacie.
Aktualnie są najlepsze pomidory pod słońcem. Pomidorową z koncentratu albo z puszki będziemy jeść zimą i wiosną, teraz zachęcam do zrobienia zupy ze świeżych warzyw. Dzięki pieczeniu pomidory nabierają głębokiego smaku, przechodzą aromatem czosnku, bazylii i rozmarynu. Nie ma teraz lepszej zupy! Spróbujcie koniecznie.
Konfitura z pomidorów jest bardzo ciekawa w smaku, idealna w konsystencji. Myślę, że można przetrzeć ją przez sito, żeby pozbyć się pestek ale mnie one wogóle nie przeszkadzają więc tego nie zrobiłam. Smak konfitury zaostrzyłam odrobiną czarnego, świeżo mielonego pieprzu. Idealnie tu pasuje.
Proste połączenie, niby nic nadzwyczajnego, a jest to przysmak, od którego ciężko się oderwać.
Ja do pomidorków oczywiście dodaję ukochany czosnek, świeżą bazylię i jeszcze odrobinę parmezanu – taka wersja na bogato.
Koniecznie wypróbujcie!
Moja ulubiona zupa jesienna, w której główne role odgrywają dynia, soczewica i pomidory. Bardzo udane połączenie smaków, ta zupa to czysta poezja kulinarna!
Gorąca, aromatyczna zupa to doskonała propozycja obiadu w zimny dzień. Doskonale syci i rozgrzewa, a pikanterię zawdzięcza paście harissa, którą uwielbiam! Może znaleźć się w menu wegetarian.
Od paru lat sadzę w donicach niewielką ilość pomidorowych krzaków. To bardziej zabawa i frajda, niż poważna uprawa. Ale zawsze uda się wyhodować kilka czy kilkanaście "własnych", niczym nie pryskanych pomidorów.
Pomidory i cebulę pokroić drobno, posolić i odstawić na kilka godzin, aż puszczą sok.
Składniki zalewy połączyć i gotować ok. 10 minut. Odcedzić przyprawy i dodać odciśnięte z soku pomidory z cebulą. Gotować ok. 20 minut...
Pikantna, soczysta i jednocześnie orzeźwiająca. Trochę zbliżona do Pico de gallo, jednak z większą ilością warzyw. Zgodnie z pochodzeniem kachumber można podawać jako dodatek do indyjskiego curry lub dalu.