Pomidorowa zupa z soczewicą i brokułami

Pomidorowa zupa z soczewicą i brokułami
przepis:

0,5 szklanki brązowej soczewicy

kilka różyczek brokułu

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżki oleju ryżowego

2 łyżki przecieru pomidorowego

1 łyżka tartego parmezanu

sól, pieprz

listki bazylii

0,5 l wywaru warzywnego

Soczewicę opłukać, namoczyć na pół godziny w wodzie, a następnie ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać sól.

Brokuł ugotować na parze.

Cebulę i czosnek pokroić, zeszklić na oleju. Dodać przecier pomidorowy, dolać wywar i zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Do zupy dodać soczewicę.

Po rozlaniu na talerze do zupy dodać kawałki brokułu, posypać parmezanem i listkami bazylii.

Zdjęcie - Pomidorowa zupa z soczewicą i brokułami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów