Grzanki pomidorowe / Pan con tomate
„Chleb z pomidorem” brzmi tak banalnie, że aż zadziwiająco. No bo jak to – kromki chleba, masło, plastry pomidora? Nieee... Katalończycy robią to inaczej. Opieczone na grillu grzanki smarują czosnkiem i nacierają połówką pomidora, w efekcie otrzymują chlebek chrupiący na dole, miękki na górze i o wspaniałym aromacie. Taka przekąska jest w Katalonii bardzo popularna. Katalończycy najczęściej smarują chleb pomidorem, a później skrapiają oliwą. Na forach trwają zażarte boje, czy jednak przypadkiem nie powinno się tego robić na odwrót – najpierw oliwa, a później pomidor (#problemypierwszegoswiata). Przetestowałam obie wersje i nie odczułam specjalnej różnicy, tzn. było tak samo smacznie :)
GRZANKI POMIDOROWE / PAN CON TOMATE
- 5 kromek chleba,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 dojrzałe, mięsiste pomidory,
- oliwa,
- sól morska
Kromki chleba opiec na grillu lub na patelni grillowej z obu stron. Każdą kromkę natrzeć obranym ząbkiem czosnku. Pomidory przeciąć w poprzek na połówki i natrzeć kromki tak, aby ich powierzchnia pokryła się miąższem. Skropić oliwą i oprószyć odrobiną soli.