Najprostszy krem z pomidorów
Delikatnie gęsty krem z pomidorów jest moim ulubionym daniem, kiedy odwiedzają mnie znajomi. Robi się go cudownie łatwo, a do tego smakuje wybornie.
Wystarczy 20 minut, a Twoi goście będą zachwyceni! Pamiętajcie, że sprawdzi się on również wtedy, kiedy mamy ochotę na szybki i prosty obiad, albo zwyczajnie zabrać możemy go do pracy na pożywny lunch.
Dodatkowo warto wspomnieć, że pomidory to duża zawartość antyoksydantów i likopenu, co ponoć uchroni nas przed zawałem serca.
Ostatnio czytałem też, że jedzenie pomidorów przynamniej dwa razy w tygodniu pomaga zwalczyć depresję! Tadam! Danie w sam raz na wczesną jesień?
- W garnku zeszklijmy na oliwie pokrojoną cebulką, a po chwili dodaj posiekany czosnek.
- Dodaj pomidory z puszki oraz dopraw oregano i odrobiną ziół prowansalskich. Ja lubię, kiedy krem jest lekko ostry dlatego dodatkowo dodaję pokruszoną papryczkę jalapenio.
- Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut, po czym dodaj 400 ml bulionu warzywnego.
- Całość zamieszaj i potrzymaj na niewielkim ogniu jeszcze około 5-7 minut.
- Krem zblenduj na gładką konsystencję.
Koniecznie podaj z kleksem śmietany, grzanką podrumienioną na patelni z kroplą oleju rzepakowego i listkiem bazylii.
Pycha!
Potrzebujesz:
- 2 puszki pomidorów
- 1 niewielka biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- oregano / zioła prowansalskie
- 400 ml bulionu warzywnego
- kleks śmietany i grzanka z patelni
Czas przygotowania: 20 minut