Najprostszy krem z pomidorów

 Najprostszy krem z pomidorów

Delikatnie gęsty krem z pomidorów jest moim ulubionym daniem, kiedy odwiedzają mnie znajomi. Robi się go cudownie łatwo, a do tego smakuje wybornie.

Wystarczy 20 minut, a Twoi goście będą zachwyceni! Pamiętajcie, że sprawdzi się on również wtedy, kiedy mamy ochotę na szybki i prosty obiad, albo zwyczajnie zabrać możemy go do pracy na pożywny lunch.

Dodatkowo warto wspomnieć, że pomidory to duża zawartość antyoksydantów i likopenu, co ponoć  uchroni nas przed zawałem serca.

Ostatnio czytałem też, że jedzenie pomidorów przynamniej dwa razy w tygodniu pomaga zwalczyć depresję! Tadam! Danie w sam raz na wczesną jesień?

Zdjęcie - Kuchnia Adama: Najprostszy krem z pomidorów ! | Kuchnia Adama - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kuchnia Adama: Najprostszy krem z pomidorów ! | Kuchnia Adama - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  1. W garnku zeszklijmy na oliwie pokrojoną cebulką, a po chwili dodaj posiekany czosnek.
  2. Dodaj pomidory z puszki oraz dopraw oregano i odrobiną ziół prowansalskich. Ja lubię, kiedy krem jest lekko ostry dlatego dodatkowo dodaję pokruszoną papryczkę jalapenio.
  3. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut, po czym dodaj 400 ml bulionu warzywnego.
  4. Całość zamieszaj i potrzymaj na niewielkim ogniu jeszcze około 5-7 minut.
  5. Krem zblenduj na gładką konsystencję.

Koniecznie podaj z kleksem śmietany, grzanką podrumienioną na patelni z kroplą oleju rzepakowego i listkiem bazylii.

Pycha!

Potrzebujesz:

  • 2 puszki pomidorów
  • 1 niewielka biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oregano / zioła prowansalskie
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • kleks śmietany i grzanka z patelni

Czas przygotowania: 20 minut

Kategorie przepisów