Zupa pomidorowa z dynią ( i czarnym makaronem ;) )
Jesienny sezon aż prosi się o miskę ciepłej, pełnej smaku zupy pomidorowej. Ta jest pyszna, szybka w przygotowaniu i pełna warzyw.
Do jej ugotowania używam warzywnego bulionu (bogatego w smaku, gdyż jarzyny lekko podsmażam na oliwie). Wszystkie ugotowane warzywa z powrotem lądują w zupie, jest więc gęsta i pożywna.
Do podania użyłam barwionego atramentem kałamarnicy czarnego makaronu, ot tak, dla hecy ;)
Podaję proporcje dla 4 osób.
Jeśli macie ochotę poeksperymentować, oto inne wariacje na temat pomidorowej: ze świeżych pomidorów, z warzywami, z jajkiem i grzankami.
Składniki
- marchew - 3 szt
- pietruszka (korzeń) - 1 szt
- seler - 1/4 bulwy
- por - 1/2 szt
- ziele angielskie - 3 szt
- liść laurowy - 2 szt
- oliwa - 2 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
- pomidory w puszce (w kawałakch) - 2 puszki
- puree z dyni - 4 łyżki
- mascarpone - 3 łyżki
- makaron - do podania
- listki bazylii - do podania
Sposób przygotowania
Na dnie dużego garna rozgrzej oliwę, dodaj obrane, pokrojone w duże kawałki warzywa (włoszczyznę) oraz ziele angielskie i liść laurowy. Smaż, aż miejscami warzywa lekko się zarumienią. Zalej ok. 1 litrem wody, gotuj do miękkości.
Ugotowane warzywa wyjmij, rozgnieć widelcem na małe kawałki. Z powrotem włóż do garnka z bulionem, dodaj pomidory, puree z dyni (tu dokładany przepis, jak je przygotować) oraz mascarpone. Zagotuj. Dopraw do smaku.
Podawaj z ugotowanym makaronem, możesz dodatkowo skropić dobrą oliwą.