Zimna pomidorowa i chrupiące pieczywo

Zimna pomidorowa i chrupiące pieczywo

Zdjęcie - Zimna pomidorowa i chrupiące pieczywo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zimna pomidorowa i chrupiące pieczywo - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 1 kg polskich pomidorów
  • Ocet winny jabłkowy
  • Sól
  • Cukier
  • Czarny pieprz
  • Olej Kujawski 3 Ziarna
  • 1 opakowanie Tortilli, pity
  • Sól gruboziarnista
  • Rozmaryn świeży

Przygotowanie

Świeże pomidory pozbaw szypułek i zetrzyj na tarce - nie musisz ich wtedy obierać ze skóry. Możesz je też zmiksować na krem. Do pomidorowej pulpy dolej ocet winny jabłkowy. Dopraw solą, szczyptą cukru i pieprzem. Koniecznie schłódź w lodowce. Przed podaniem możesz też dodać kilka kostek lodu.

Placki tortilli pokrój w grubsze paski, posmaruj olejem Kujawski 3 Ziarna i posyp gruboziarnistą solą, świeżo mielonym pieprzem, siekanym rozmarynem. Kawałki tortilli ułóż na pergaminie. Wypiekaj, aż brzegi staną się przyrumienione. Jeśli masz pitę, to możesz użyć jej identycznie jak  tortilli.

 

 

Produkcja: Kuchnia+

 

Kategorie przepisów