Zimna pomidorowa i chrupiące pieczywo
Składniki
- 1 kg polskich pomidorów
- Ocet winny jabłkowy
- Sól
- Cukier
- Czarny pieprz
- Olej Kujawski 3 Ziarna
- 1 opakowanie Tortilli, pity
- Sól gruboziarnista
- Rozmaryn świeży
Przygotowanie
Świeże pomidory pozbaw szypułek i zetrzyj na tarce - nie musisz ich wtedy obierać ze skóry. Możesz je też zmiksować na krem. Do pomidorowej pulpy dolej ocet winny jabłkowy. Dopraw solą, szczyptą cukru i pieprzem. Koniecznie schłódź w lodowce. Przed podaniem możesz też dodać kilka kostek lodu.
Placki tortilli pokrój w grubsze paski, posmaruj olejem Kujawski 3 Ziarna i posyp gruboziarnistą solą, świeżo mielonym pieprzem, siekanym rozmarynem. Kawałki tortilli ułóż na pergaminie. Wypiekaj, aż brzegi staną się przyrumienione. Jeśli masz pitę, to możesz użyć jej identycznie jak tortilli.
Produkcja: Kuchnia+